Еврочиновници са обвинени, че продавали нелегално алкохол в Афганистан

Еврочиновници са обвинени, че продавали нелегално алкохол в Афганистан

Служители на Европейския съюз в Кабул, чиято националност не се уточнява, са обвинени в продажба на алкохол в Ислямска република Афганистан, където това е забранено, призна в неделя ЕС, цитиран от Франс прес и БТА.

По информация на британския в. "Гардиън", който пръв съобщи за случая, чиновниците са продавали на двойно по-висока цена бутилка джин или уиски (за 50 долара), а бутилка водка - за 60 долара или шест пъти над вносната цена.

Купувачи били афганистански бизнесмени, посочва вестникът и допълва, че бутилките с алкохол били изнасяни главно вечерно време от обекта, използван от мисията на ЕС в Афганистан, скрити в стари хладилници или в газови бутилки.

Посолствата и международните представителства имат право да внасят алкохол в Афганистан, но единствено за употреба от техни съграждани, живеещи в страната.

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ отговори на въпрос на АФП, че засега се придържа към презумпцията за невинност и чак след като се запознае подробно с обвиненията ще реши дали да започне разследване.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?