Евродепутат от ”Фидес” е предложен за президент на Унгария

Евродепутат от ”Фидес” е предложен за президент на Унгария

Премиерът Виктор Орбан предложи в понеделник вечерта 52-годишния Янош Адлер за президент на Унгария. Той е приел номинацията и почти сигурно ще бъде избран, тъй като управляващата партия ”Фидес” контролира две трети от местата в парламента. От опозиционната социалистическа партия настояваха държавен глава да се избира с четири пети от гласовете на депутатите, но предложението им бе отхвърлено.

Предишният президент Паул Шмид подаде оставка след скандал около докторската му дисертация, която се оказа преписана от български учен.

Янош Адлер се приема положително от европейските партньори заради големия му политически опит. Той е адвокат, а от три години е член и на Европейския парламент. Преди това Адлер бе председател на унгарския парламент.

Бъдещият президент е член на "Фидес" от основаването ѝ през от 1988 година. През 1990 година става депутат в първите демократични избори в Унгария и е такъв до изборите за Европарламент през 2009 година. Докато партията е в опозиция (2002-2006) Адлер оглавява парламентарната група на "Фидес".

По конституция президентът пази демокрацията в страната. Той може да налага вето на закони или да ги праща в Конституционния съд. При определени условия държавният глава може да разпуска парламента. Адлер ще има две основни задачи по време на петгодишния си мандат – да спомогне за преодоляване на икономическата криза и да работи за преодоляване на лошия имидж на Унгария в ЕС.

Споделяне

Още от Европа