Евродепутат призова ЕС към по-гъвкав подход към АЕЦ "Козлодуй"

Докладчикът за България в европейския парламент Джефри Ван Орден е призовал Европейската комисия и европейските институции да намерят по-гъвкав и диалогичен подход към България по отношение на атомната централа в Козлодуй. Това съобщи министърът на енергетиката и енергийните ресурси Милко Ковачев, цитиран от БНР.

Ковачев бе в българската делегация на проведеното в Брюксел заседание на съвместния парламентарен комитет България - ЕС.

По думите на Милко Ковачев, съществуват много заблуди за развитието на страната ни и че реакторите на отделните страни-кандидатки, които са с еднакво нива на безопасност, се третират по различен начин. Той допълни, че с изключение на България всички страни-кандидатки, които имат проблем със затварянето на блоковете на атомните си централи, имат и дата за приемане в ЕС.

На заседанието на парламентарния комитет министър Ковачев е представил енергийната стратегия на България, както и развитието на енергийния сектор и мястото му в европейския и регионален енергиен пазар.

Джефри ван Орден бе първият евродепутат, който официално заяви сравнително по-мека позиция относно сроковете за затваряне на малките блокове в АЕЦ "Козлодуй". На 23 април, при изслушването на доклад за България в комисията по външна политика на Европарламента, ван Орден, който бе докладчик по темата, заяви, че ЕС трябва да е "по-гъвкав и отворен" в търсенето на решение за сроковете за затваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй". В изказването си Орден подчерта, че трябва да се вземе предвид промяната в състоянието на блоковете от 1999 г. досега. Няколко дни по-късно соцдепутатът Румен Овчаров също подчерта значението на този доклад, който още не е гласуван от европарламента. По думите на Овчаров, значително по-меката позиция в доклада била изработена под натиска на Партията на европейските социалисти.

При визитата си в София в края на миналата седмица, еврокомисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген на няколко пъти подчерта, че записаната позиция 3 и 4 блок да се затворят най-късно през 2006 г. не е самоволна позиция на Европейската комисия, а на 15-те страни-членки на съюза. След медийни спекулации около изявлението му, че той няма какво да преговаря за сроковете за затваряне на реакторите, в интервю Ферхойген подробно обясни, че България преговаря със сроковете не с администрацията в Брюксел, а с всяка от 15-те страни от евросъюза.

Еврокомисарят подчерта, че той няма правомощия да се отклонява от сегашната позиция на страните-членки. Факт е и обаче, че тази позиция е още от 1992 г., когато състоянието на ядрените блокове в АЕЦ "Козлодуй" е било съвсем различно от сегашното.

Днес лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заплаши с блокада на АЕЦ "Козлодуй", за да не се допусне преждевременно затваряне на реактори.

В Плевен Каракачанов заяви, че "ако правителството предаде националните интереси и се съгласи на по-ранно затваряне на реакторите, ВМРО има сили да мобилизира много хора и с по-радикални средства да се спаси централата", предаде БТА.

На заседанието на парламентарния комитет на 3 и 4 юни в Брюксел е приета декларация, в която се препоръчва Европейската комисия да даде ясна перспектива на България, като определи дати за присъединяване на страната към ЕС. В декларацията е залегнало и предложението на ван Орден - призовават се страните членки на ЕС да изберат по-гъвкав подход в преговорите за затваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

Декларацията е най-добрата, която България е получавала, каза Даниел Вълчев от НДСВ, който водеше българската делегация, цитиран от БТА.

Споделяне

Още от Бизнес