Евродепутатът Антония Първанова оглави НДСВ

Христина Христова (в средата) бе наследена от Антония Първанова (вдясно), а Любка Качакова не успя да се пребори за лидерския пост, сн. БГНЕС

Евродепутатът Антония Първанова бе избрана в неделя за лидер на НДСВ и поема поста от оттеглилата се Христина Христова заради "крайно неубедителните резултати" на партията на парламентарните избори през май. Първанова спечелила още при първото гласуване на провелия се в неделя извънредния VII-ми конгрес на партията с подкрепата на 343 от общо 656 делегати, съобщи партийният пресцентър.

 

Останалите претенденти за лидерския пост бяха Стефан Кенов – секретар на НДСВ и председател на Младежкото НДСВ, Георги Найденов – председател на Съвета на НДСВ по икономика и финанси, и Любка Качакова – общински съветник на НДСВ в СОС.

 

Новият председател на партията е завила, че ще отстоява позиция на националнот единство и обществена справедливост. "Ако вътре сме единни, тогава ще може да съберем всичко, което разпиляхме. Само който има висока цел може да постигне високи резултати. Нашата цел трябва да бъде не просто влизане в парламента, а влизане в управлението", казва тя, цитирана в прессъобщението

 

Предшественикът ѝ Христина Христова коментира, че от собствен опит установила, че търсенето на подкрепа от публичните лица на НДСВ е голяма трудност за лидера на партията.

 

"Много от публичните лица на НДСВ вече не са в политиката, имат свои собствени ангажимент, свой собствен бизнес и по-малко е насочен погледът им към НДСВ. Мисля, че трябва да се насочат към подкрепа на партията, много от тях са имали своите кариери на основата на подкрепата на НДСВ и трябва да върнат жеста на партията", смята Христова.

 

51-годишната Първанова започна политическата си кариера през 2001 г. като депутат от НДСВ. През 2007 г. е определена за евронаблюдател, а през 2009 г. е избрана за член на Европейския парламент. В момента е заместник-председател на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ).

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?