Евродепутатът от БСП Ивайло Калфин призова за нови избори

Евродепутатът от БСП Ивайло Калфин призова за нови избори

Евродепутатът от БСП Ивайло Калфин призова за нови избори, които да успокоят обстановката.  Това написа Калфин във "Фейсбук" след кървавите сблъсъци пред парламента станали тази нощ.

"През февруари 1997 бях в парламента при аналогична ситуация. Вече бях заявил много ясно, че правителството на Виденов не може повече да управлява и трябва да подаде оставка. Въпреки това нито тогава, нито днес приемам агресията пред българския парламент. През 1997 г. го палеха. Днес замеряха полицаи и депутати с камъни. Лесно е да се скриеш зад анонимни "провокатори". Само че доколкото те не са идентифицирани и неутрализирани, протестът носи отговорност за действията си. Парламентът е институция. В нея мнозинствата се менят често по волята на гражданите. Но институцията остава. Тези,които палят парламента, не носят демокрация. Очаквах, че протестите ще стигнат до крайности и насилие - въпрос на време", пише Калфин.

Според него "този парламент не може да работи дълго по няколко причини, като нито една от тях не е свързана с агресията на протестиращите".

"Да, агресия, защото да окупираш държавна институция и арестът на депутати и граждани в нея не може да се нарече по друг начин.В политиката важи принципът, че силата на аргументите не може да се замени със силата на мускулите. Не ми липсват мускули, но винаги съм отстоявал каузи с аргументи.Затова, с извинение към милионите гласували преди два месеца, трябват нови избори. Те ще дадат възможност да се чуят аргументите. Стига на избирателите, които не са на жълтите павета да не им писна от агресия и купени избори. Всъщност сега е моментът да объркат сметките на тези, които се възползват от 5-те правителства, които България може да смени през 2013 г. като гласуваме масово", пише Калфин.

 

Депутатът от БСП Георги Кадиев, също като колегата си Ивайло Калфин, смята, че са нужни нови избори, но през май.

 

В сряда сутринта Кадиев заяви, че полицията не се е справила по време на вчерашния протест около парламента.

”Според мен се търсеше умишлено конфронтация, полицията не се справи. Въпреки, че имаше около 50 полицаи около мен - пак имаше пряк контакт между мен и протестиращите. В края на краищата полицаите не трябва да стоят безучастни. Но това, което се случи беше изключително унизително за институцията парламент”, посочи Кадиев пред БНР.

Той повтори позицията си, че "избори сега и веднага не решават абсолютно нищо".

”Най-подходящата дата за избори е месец май догодина, а междувременно депутатите от ГЕРБ трябва да се върнат в Народното събрание”, смята левият депутат.

Мненията на Калфин и Кадиев са в разрез с позицията на партийното ръководство и мнозинството от колегите им, които дори и след драматичните събития около парламента на 23-и срещу 24 -и юли продължават да настояват, че оставка няма да се подава.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?