Евродепутатът от БСП Петър Витанов ще сезира комисия в ЕП за побоя над протестиращи

Евродепутатът от БСП Петър Витанов ще сезира комисия в ЕП за побоя над протестиращи

Ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов щe сезира Комисията по правосъдие в ЕП заради кадрите с полицейско насилие срещу протестиращи миналото лято.

По-късно с позиция излезе и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Потресаващи са кадрите, които показват насилие над протестиращи. Всички днес говорим за тях. Но говоренето не стига. Обективно разследване, съд и отговорност. А най-голямата е на онзи, под чиито прозорци на Министерски съвет се случва това", написа Нинова във фейсбук. По-рано с пространни позиции излезоха съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов.

Евродепутатът Петър Витанов отправи тежки критики към бившите управляващи от ГЕРБ и ръководството на МВР.

"В началото на новата парламентарна сесия на Европейския парламент смятам да запозная Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) за случилото се в България и отново ще поставя въпроса за нарушаване на човешките права", заяви той, цитиран от офиса си.

"Помните ли как миналото лято от ГЕРБ не спираха да повтарят мантрата, че всеки бил свободен да протестира колкото и за каквото пожелае? Без обаче да уточнят, че свободата върви с риска да бъдеш смазан от бой зад колоните на Министерски съвет", написа евродепутатът във фейсбук.

"Бруталните кадри, които станаха обществено достояние вчера, разкриват същността на диктаторски режим, криещ се зад фасадата на несъществуваща демокрация.

Там, където органите на реда се превръщат в средство за репресия и контрол, място за демокрация няма. Похватите на властимащите в България не се различават много от тези на режимите в банановите републики. А ако се съди по безпардонното насилие пред Министерски съвет, то ние живеем в по-голяма диктатура от Уганда, Руанда и Габон, взети заедно."

Споделяне

Още по темата

Още от България