Евродепутати искат промяна на мерките за течности на борда на самолетите

Евродепутати искат промяна на мерките за течности на борда на самолетите

Комисията по транспорта в Европейския парламент (ЕП) внесе за гласуване проекторезолюция, в която се призовава за преразглеждане на ограниченията за внасяне на течности на борда на самолетите от пътниците. Обсъждането ще е утре, съобщиха във вторник от пресцентъра на Европарламента

Въведените миналия ноември нови мерки за сигурност, които позволяват на пасажерите са качват на борда на самолета само до 100 милилитра течност в опаковки, запечатани в прозрачни найлонови торбички, според евродепутатите не повишават съществено нивото на сигурността на полетите. Освен това те създават огромно неудобство за пътниците, особено на онези, които пътуват транзит,

Членовете на ЕП отбелязват увеличените разходи за летищата и операторите, както и разходите за пътниците, произтичащи от отнемането на лични вещи при проверките преди полета.

Парламентарната комисия подкрепя всички мерки за сигурност срещу терористична опасност във въздухоплаването и подчертава нуждата от висококачествена сигурност. Обаче според депутатите мерките трябва да се определят "по реалистичен начин" и да "не са прекомерни", се посочва в съобщението на пресцентъра на ЕП.
Ограничението за количеството течности, които един пътник може да качвана борда, бе въведено след твърдение на британската полиция, че е разкрила заговор за сваляне на самолети, летящи от лондонското летище "Хийтроу" за САЩ, с течни експлозиви.

Смекчаването на ограниченията трябва да бъде одобрено от 27-те страни-членки на ЕС, Норвегия, Исландия, Хърватия и Швейцария.

Споделяне

Още от Бизнес