Евродепутати искат спецфондове за медии и творци

Евродепутати искат спецфондове за медии и творци

Комисията по културата към Европарламента призова Европейската комисия да сформира специални фондове в помощ на медиите и творците, които са пострадали от кризата, породена от мерките срещу коронавируса, съобщиха във вторник от ЕП.

Според членовете на тази комисия са необходими допълнителни действия от страна на ЕС, за да се гарантира, че предоставяната от нея помощ достига до сериозно засегнатите сектори на медиите и културата, които рязко са съкратили обема на приходите си заради  кризата.

Секторите на медиите и печата в момента играят решаваща роля в предоставянето на точна информация и задълбочен анализ. Те са критичен антидот срещу фалшивите новини и дезинформацията, казват евродепутатите. И все пак секторът в момента е сериозно засегнат, като спадът от до 80% от приходите от реклама в в писмо на членовете на комисията на ЕП по култура и образование до еврокомисарите Тиери Бретон и Мария Габриел, изпратено в понеделник.

Евродепутатите призовават Европейската комисия да проучи възможностите за извънреден фонд за подкрепа на медиите и сектора на печата, като за целта се мобилизират средства, които не могат да бъдат изразходвани по други програми поради пандемията от Covid-19.

В културния и творческия сектори са заети множество самостоятелни творци и малки и средни предприятия, както и благотворителни организации. Техният статут често затруднява участието им в национални или европейски схеми за подпомагане, аргументират се от комисията..

Според нейните членове трябва да се увеличи обемът на механизма за гарантиране на културния и творческия сектор (програма Creative Europe), като го допълни от бюджета за 2021 г. или прехвърли средства от Европейския фонд за стратегически инвестиции.

Създаването на специален финансов инструмент в рамките на Европейския инвестиционен фонд за насочване на средства към сектора също трябва да се обмисли.

"Промените в правилата за структурните фондове, приети от Европейския парламент в петък, могат да помогнат за освобождаване на допълнително финансиране. Проектите за противодействие на пандемията от Covid-19 вече могат да бъдат финансирани на 100%, а правилата за тематична концентрация са разхлабени, така че средствата могат да бъдат по-лесно насочени към сферите, където те са най-необходими", заяви председателят на комисията за култура на ЕП Сабине Ферхайен (ЕНП, Германия) в понеделник.

"Тези средства трябва бързо да стигнат до културния и творческия, както и медийния сектор, като отговорят на конкретните бизнес модели и техните специфични нужди. Призоваваме Комисията и държавите членки да гарантират, че схемите за подкрепа достигат до всички онези, които се нуждаят от тях. Но ние също така трябва да предприемем повече действия на равнище ЕС, за да осигурим индивидуална подкрепа на тези сектори, както и да предоставим кредити и достъп до финансиране на културния и творческия сектори", добави тя.

Споделяне

Още от Европа