Евродепутати от БСП и ДПС "скастриха" съда в Страсбург, разцепвал църквата ни

Евродепутатите от левицата Атанас Папаризов, Евгени Кирилов, Илияна Йотова, Маруся Любчева и Кристиан Вигенин и колегите им от ДПС Мариела Баева и Владко Панайотов са разпространили отворено писмо срещу решението на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, съобщиха от групата на социалистите.

По подадена жалба от миряни и свещенослужители, поддръжници на митрополит Инокентий, на 22 януари съдът излезе с решение, че българските власти са приложили непропорционална сила, изгонвайки с полиция от храмове поддръжниците на Инокентий, като по този начин са ограничили свободата на вероизповедание. Съдът даде тримесечен срок хората на Инокентий и на синода на патриарх Максим да се разберат за храмовете и постанови държавата да вземе отношение по исковете на жалбоподателите за обезщетение за нанесените им щети.

В разпространеното писмо евродепутатите от левицата и от ДПС заявяват, че "в резултат на решението на съда в Страсбург по същество се официализира така наречен "Втори синод" и се внася разединение в единната БПЦ, която заема изконно и значимо място в хилядолетната история на България. Историческата роля на БПЦ е призната в Конституцията на Република България".

"Истината е, че единството на БПЦ и положението на Св. Синод и на Негово Светейшество българския патриарх Максим не подлежат на съмнение съгласно каноничното право. Това бе също недвусмислено потвърдено на висш форум на Вселенското православие още през 1998 г. Законът за вероизповеданията, приет през 2002 г. от Народното събрание на Република България, ясно регламентира статута на БПЦ и Светия синод, в съответствие с каноническото право", пишат още депутатите.

Писмото е пореден опит на социалистите за намеса в работата на такава независима институция като ЕСПЧ. Преди това президентът Георги Първанов помоли руския патриарх Кирил да "повлияе" на съда в полза на БПЦ. След него и зам.-председателят на Народното събрание Любен Корнезов също изрази мнение, че съдът "не е прав". Синодът на Максим излезе със становище, че спорът е каноничен и че ЕСПЧ няма право да се меси в църковните дела, въпреки че самото решение не засяга канонични въпроси.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?