Евродепутати от ГЕРБ и ВМРО срещу забраната за притежание на полуавтоматични оръжия

Ангел Джамбазки и Емил Радев.

Българските евродепутати от ЕНП-ГЕРБ и ЕКР-ВМРО Емил Радев и Ангел Джамбазки обединиха усилия срещу опитите на Европейската комисия да забрани законно притежаваните полуавтоматични оръжия, което би засегнало хиляди ловци и спортни стрелци в България и Европейския съюз, съобщи пресслужбата на ВМРО в четвъртък.


В съвместни законодателни изменения към предложението за реформа на Директивата за огнестрелните оръжия двамата настояли полуавтоматичните оръжия да продължат да подлежат на разрешителен режим вместо да бъдат изцяло забранявани за частно притежание и употреба.


Няколко дни след атаките в Париж от 13 ноември Европейската комисия излезе с предложения за промяна на съществуващото европейско законодателство относно огнестрелните оръжия с цел предотвратяване на бъдещи терористични атаки. По-точно ЕК иска да забрани притежанието на полуавтоматични граждански огнестрелни оръжия, които имат вид на автоматично огнестрелно оръжие, както и на деактивирани автоматични огнестрелни оръжия.

Друго предложение е колекционерите на оръжия също да бъдат подложени на контрол и да трябва да притежават разрешителни за оръжията.

Според Емил Радев и Ангел Джамбазки предложенията на ЕК няма да предотвратят бъдещи терористични атаки и, ако бъдат приети, ще доведат до разширяване на черния пазар на оръжия.


Двамата евродепутати от България внесоха предложения, според които колекционерите не трябва да подлежат на правилата, заложени в европейската директива за огнестрелните оръжия и ще могат да продължат да притежават деактивирани оръжия.

"ЕС трябва спешно да се съсредоточи върху борбата срещу незаконния трафик на оръжия от бившите съветски републики и Югославия, който е основен снабдител на оръжия за терористи, вместо неоснователно да наказва спазващите закона спортни стрелци и ловци", казал Емил Радев.

Ангел Джамбазки заявил, че в стремежа си да представи законодателство, с което да намали нелегалния трафик на оръжия, ЕС поставя под общ знаменател терористи, ловци, спортисти и колекционери.

Споделяне

Още от Европа