Евродепутати: От вота на евроизборите зависи бъдещето на Европа

Евродепутати: От вота на евроизборите зависи бъдещето на Европа

Правото да гласуваш означава, че можеш да избираш, а това е свобода и механизъм за промяна на бъдещето на Европа. Около това се обединиха вицепрезидентът Илияна Йотова, евродепутатите Андрей Ковачев, Илхан Кючюк и Момчил Неков, както и Теодор Стойчев, ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент по време на дискусия на тема "Ще гласувам ли на следващите евроизбори и защо?" с над 130 младежи.

Събитието бе открито от вицепрезидента Илияна Йотова, която заяви, че няма добра комуникация между европейските институции и гражданите. Това вероятно е причина от момента, в който се провеждат евроизбори през 1979 г., досега, избирателната активност да падне с близо 20 процента. Тази тенденция се забелязва и в България от 2007 г. насам и според Йотова една от причините е тежката комуникация между институциите и европейските граждани. Брюкселският език е неразбираем, хората често не разбират защо се взема едно или друго решение, защо се води една или друга политика и как това ще се отрази върху живота и семействата им.

"България ще председателства ЕС в един от най-трудните моменти пред общността, когато Великобритания ще напусне съюза и ще се отвори дупка в бюджета от 70 млрд. евро. Ще продължават и проблемите с бежанците и икономическата криза. Въпреки всички трудности, България има огромната чест, отговорност, права и задължения да бъде част от европейското семейство, защото нито една държава не е в състояние да се справи сама със съвременните предизвикателства", заяви Илияна Йотова.

Евродепутатът Андрей Ковачев посочи, че ЕС не трябва да се ограничава до темата за еврофондовете. "Споделяме не само пари, но и общи ценности, външна политика и сигурност – това са най-важните въпроси, които стоят за решаване пред ЕС", заяви той.

"Видя се, че бежанската криза няма да се реши само с релокация на хората и че проблемите не са локални, а глобални. Трябва да ги решаваме всички заедно", подчерта евродепутатът Илхан Кючюк. Той призова младите хора да гласуват не само на евроизборите, но и на всички видове избори, тъй като така изразяват правото си на мнение, осигуряват също и легитимност на институциите.

"През 2029 г. 49% от работните места ще са за висококвалифицирани кадри, 40 на сто - за средноквалифицирани и само 11% ще са за нискоквалифицираните", съобщи евродепутатът Момчил Неков. Той обърна внимание на младите хора, че точно заради развитието на технологиите най-важно за тях е образованието.

"Във времената на най-големи кризи се взимат най-радикалните решения за промени в ЕС, така че въпросът не е дали искаме Европа, а каква Европа искаме", подчерта в специално видеообръщение към младежите евродепутатът Светослав Малинов. Той добави, че интересът на България е Европа да бъде колкото може по-силна, както и да реформираме банковата и съдебната система, за да станем част от еврозоната.
Да не си затваряме очите и да признаем, че интеграцията на бежанците по неолиберален модел се е провалила, призова във видеоборъщение евродепутатът Ангел Джамбазки. Според него всяка държава трябва да защитава собствените си интереси в рамките на ЕС.

Дискусията е част от проекта "Европа и аз", по който вече се проведоха  3 дебата между евродепутати и студенти във водещи български университети, онлайн фотоконкурс и фотоизложба.  Целта е да се провокира интереса и ангажираността на българите към работата на Европейския парламент и възможностите за развитие в рамките на Европейския съюз. Проектът се реализира от Българското училище за политика "Димитър Паница” с финансовата подкрепа на Европейския парламент.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?