Евродепутати поискаха оставката на еврокомисаря Луи Мишел

Депутати от Европейския парламент поискаха  белгийският еврокомисар Луи Мишел, отговарящ за развитието и хуманитарната помощ, да подаде оставка, предаде в неделя кореспондента на БТА от Брюксел.

Бившият министър на външните работи на Белгия Луи Мишел получи съгласието на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу да излезе в неплатен отпуск от 12 май до 10 юни, за да участва като кандидат за сенаторско място на парламентарните избори в Белгия, насрочени за 10 юни.

Комисията по развитието на Европейския парламент поиска мнение от правната служба на парламента за излизането на комисаря в неплатен отпуск. Освен това комисията е поканила Луи Мишел за разговор на 3 май, информира близкото до Европейския парламент издание "И Ю политикс".

Той не гледа сериозно на отговорностите си като комисар. Той трябва да направи избор - или Европейската комисия, или изборните листи, заявила холандската евродепутатка от Европейската народна партия (ЕНП) Мария Мартенс, която координира дейността на ЕНП в Комисията по развитието.

Председателят на комисията Жозеп Борел, евродепутат от Групата на социалистите и до неотдавна председател на Европейския парламент, е пратил писмо до Луи Мишел, в което отбелязва, че отсъствието на комисаря през май ще съвпадне с "ключов период във вземането на решения по икономическите партньорски споразумения с африкански, карибски и тихоокеански страни".

Освен това той изразява съмнение, че отпуската на Луи Мишел може да се окаже по-дълга, ако комисарят участва в преговорите за съставяне на новото правителство на Белгия. Известно е, че самият Луи Мишел иска да бъде считан за потенциален кандидат за следващ министър-председател на Белгия. 

В писмото Жозеп Борел критикува също избора на председателя на Европейската комисия да назначи като заместник на Луи Мишел по време на отсъствието му комисаря по разширяването Оли Рен.

По никакъв начин не поставяме под съмнение компетенциите на Оли Рен. Той обаче има много големи отговорности в Европейската комисия и не може да се очаква да стане за един ден сведущ по въпросите на развитието и хуманитарната помощ експерт, се казва в писмото.

Европейската комисия засега не е отговорила пряко на призива за  оставка на Луи Мишел. Вместо това неин говорител заявил, че в миналото има прецеденти и отсъствието на комисаря е напълно в унисон със законите и правилника за поведение в Европейския съюз.

Споделяне

Още от Европа