Евродепутати призовават да започне наказателна процедура срещу България за Пирин

Евродепутати призовават да започне наказателна процедура срещу България за Пирин

Евродепутати призовават Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу България заради неспазване на екологичното законодателство и задълженията по "Натура 2000" в Национален парк "Пирин" и в Кресненското дефиле.

Писмото до европейския комисар по околната среда Кармену Вела е изпратено от депутати от седем различни политически групи в Европейския парламент.

В него те изразяват своята загриженост за критичната ситуация в две български защитени зони - Национален парк "Пирин" и Кресненското дефиле. Това съобщи коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".

Писмото е подписано от Светослав Малинов и Сирпа Пиетикайнен (Европейска народна партия), Джо Лейнен (Прогресивния алианс на социалистите и демократите), Марк Демесмекер (Европейски консерватори и реформисти), Катрин Биърдър (Алианса на либералите и демократите за Европа), Меря Килонен (Европейската обединена левица – Северна зелена левица), Ска Келер и Ребека Хармс (Зелените/Европейски свободен алианс), Елеонора Еви (Европа на свободата и пряката демокрация).

Българското правителство неотдавна прокара промени в плана за управление на Национален парк "Пирин", който отвори за строителство почти половината от територията му, която е също част от европейската екологична мрежа "Натура 2000" и обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Междувременно Кресненското дефиле, също е зона от "Натура 2000", е застрашено поради изграждането на магистрала "Струма".

Коалицията "За да остане природа в България" отново заявява, че българското правителство отчаяно се опитва да заобиколи европейското право, както в случая Пирин, така и за Кресна.

Магистрала "Струма" се подпомага от структурните фондове на Европейския съюз.

Измененията в плана за управление на Национален парк "Пирин" предвиждат по-нататъшно строителство и сечи в "Натура 2000" в нарушение на европейското законодателство за околната среда. Ще бъде шокиращо, ако защитената природа на Европейския съюз се унищожи с европейски средства пред очите на европейските институции, посочват от неправителствената организация.

Национален парк "Пирин" има огромна стойност на национално, европейско и световно ниво заради вековните му гори, красивия ландшафт и биоразнообразието. Независимо от това българското правителство иска да позволи нови строежи в Пирин без оценка съвместимост или стратегическа екологична оценка, изисквана както от Директивата на ЕС за местообитанията, така и от Директивата за стратегическа екологична оценка. Депутатите отбелязват със загриженост, че отговорите на Европейската комисия на парламентарните въпроси стигат до извода, че в Пирин досега не са настъпили нарушения на правото на ЕС.

В Кресненското дефиле се планира изграждането на магистрала "Струма". Дефилето с дължина 17 километра е най-богатото откъм биологично разнообразие място в България с близо сто защитени от ЕС видове, като сухоземни костенурки, скални орли, белоглави лешояди, леопардов смок, 12 вида прилепи.

Кресненското дефиле е и ключов мигриращ коридор за мечки и вълци. Неотдавнашно решение на български съд не спря изпълнението на плановете за строеж, които представляват непосредствен риск за уникалната флора и дивата природа и нарушават природозащитните директиви на ЕС.

Крайно време е Европейската комисия да се намеси, за да гарантира, че цялата автомагистрала ще бъде построена извън Кресненското дефиле, пише в писмото. Още през 2008 г. беше очертан алтернативен план с оценка, одобрена от Европейската комисия, припомнят от "За да остане природа в България".

Споделяне

Още по темата

Още от България