Заради практиката депутатите на "Атака" да бъдат обвързвани финансово

Евродепутати с остро писмо до Брюксел и София срещу Сидеров

От ГЕРБ не знаели за инициативата, хората на Волен я нарекоха "парцал" и "много стара претоплена манджа"

Евродепутати с остро писмо до Брюксел и София срещу Сидеров

Възмутени от поведението на Волен Сидеров, евродепутати са изпратили писмо до българските и европейските институции, с което съобщават за практиката, наложена от лидера на "Атака" депутатите на партията се обвързват финансово, за да са лоялни.

 

Писмото е подписано от Филип Качмарек от Европейската народна партия, Александър Мирски от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, Нирж Дева от Европейските консерватори и реформисти, Хану Такула от Група на Алианса на либералите и демократите за Европа, Роджер Хелмер от Група "Европа на свободата и демокрацията".

 

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев разкри в четвъртък подробности за писмото, което в България било изпратено до председателя на парламента Михаил Миков, главния прокурор Сотир Цацаров, премиера Пламен Орешарски, министъра на правосъдието Зинаида Златанова, а в Брюксел до председателя на ЕП Мартин Шулц, на ЕК - Жозе Барозу, до Вивиан Рединг - еврокомисар по правосъдие.

 

Тонът на писмото е изключително остър и се казва, че такива практики застрашават сигурността не само на България, но и на ЕС като цяло и ако продължават да се толерират такива опити за манипулиране, е голяма опасността България да се превърне в третокласен член на ЕС, обясни Главчев.

 

Той допълни, че в писмото евродепутатите задавали и въпроса защо всички тези български органи, които са били информирани, не са се задействали.

 

В писмо до лидера на ПЕС Сергей Станишев евродепутатите питали защо той не е взел отношение по изнесените факти, както и защо прокуратурата не е провела достатъчно задълбочено предварително производство и защо е прекратила такова на основание, че не е реализирана подписаната гаранция. Те, подчерта Димитър Главчев, задават въпроса не е ли най-голямото престъпление възможността за манипулиране на демокрацията, ако съществуват такива подписани документи.

 

Ясное ,че нито Орешарски, нито Зинаида Златанова разчитат сигналите от Европа, смята депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. От партията ѝ очаквали поне Михаил Миков и Сотир Цацаров да обърнат внимание. Както и да отговорят на въпроса докога ще се управлява в такава колаборация, довела до чадър над Волен Сидеров и бившия зам.-председател на парламента Христо Бисеров.

 

Най-доброто е да подадат оставка, заключи Атанасова.

 

Миналата седмица ПГ на ГЕРБ инициира подписка за оставката на Волен Сидеров като председател на антикорупционната комисия, припомни колегата ѝ Александър Ненков.

 

От "Атака" определиха писмото като "поредния парцал, който излиза, за да оклевети партията".

 

"Става дума за 2009 г., това е много стара манджа, която в момента се претопля, и става ясна връзката между НФСБ и ГЕРБ", коментира депутатът от "Атака" Димитър Димов. Той повтори обяснението на "Атака" защо срещу партията и лидера ѝ се разгръщала компрометираща кампания, инициирана от ГЕРБ. Партията на Борисов искала оставката на Сидеров като шеф на комисия "Антикорупция", защото той разследвал сигнали срещу лидера на ГЕРБ, на НФСБ Валери Симеонов, на депутатите Десислава Атанасова и Ирена Узунова - и двете от ГЕРБ, както и срещу президента Росен Плевнелиев.

 

Димов припомни, че има становище на прокуратурата по казуса, в което се казва, че данни за престъпление няма. В "Атака" няма декларации за лоялност, няма записи на заповеди, заяви депутатът.

 

Темата е била обсъдена и по време на визитата на Бойко Борисов в Брюксел в четвъртък, стана ясно от официалното съобщение на ГЕРБ за посещението. Борисов попитал шефа на ЕНП Жозеф Дол за подробности около "писмото на евродепутати до европейските и българските институции, в което настояват Волен Сидеров да бъде разследван за пране на пари и корупция."

 

Борисов проявил интерес към съдържанието на писмото, защото то не е подписано от български евродепутати от ГЕРБ. Интересът на председателя на ГЕРБ бил предизвикан "поради загрижеността му към обвързването на управлението на България от страна на лидера на ПЕС Сергей Станишев и ДПС с партия "Атака" и Волен Сидеров", се казва в съобщението от централата на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България