Евродепутати събират подписи за европейски "списък Магнитски"

СЕргей Магнитски

В Германия се състоя международна конференция, обсъдила въвеждането на "списък Магнитски" в Европа. Междувременно сред депутатите от Европарламента се разпространява подписка с искане европейските правителства да приемат санкции срещу нарушителите на човешките права в Русия, информира във вторник руският "Независимая газета", цитиран от БТА.

"Списъкът Магнитски" е американски закон, налагащ финансови и визови санкции на руски представители, замесени в смъртта на юриста Сергей Магнитски, работил за фонда "Хърмитидж кепитъл", през 2009 г. в следствения арест. В отговор Москва предприе аналогична мярка.

Подобен законопроект и проекторезолюция, осъждаща натиска на руските власти срещу опозицията, може да бъде внесен в най-близкия дневен ред на Европарламента. Експерти прогнозират високи шансове да бъде приет общоевропейски "списък Магнитски", пише "Независимая газета".

В Европа има значителни сили, лобиращи за предвидените санкции срещу руски чиновници - не само срещу замесените в смъртта на Магнитски, отбелязва Кристина Оюланд, депутатка от Алианса на либералите и демократите в Европарламента.

Германия не е била избрана случайно за домакин на форума - тази страна често се сочи като почти единствен защитник на интересите на руския президент Владимир Путин в Европа, посочва вестникът.

"Правителствата на някои европейски държави се страхуват Путин да не започне газова война и нямат никакъв интерес да си изострят отношенията с руското ръководство", цитира той думи на Оюланд.

Депутатите от Европарламента могат обаче сами да приемат законопроекта за санкции. Без да го ратифицират правителствата от еврозоната, документът няма да има юридически последици за Русия, но ще стане ясен сигнал за ръководството ѝ, добавя евродепутатката.

Въвеждането на европейски "списък Магнитски" е необходимо за спазване на човешките права в Русия, заявил на форума в Германия Михаил Касянов, съпредседател на руската опозиционна партия РПР-ПАРНАС. "Това вече не е вътрешна работа на страната ни, това е нещо важно за цяла Европа, включително за германското общество, в което темата активно се дискутира сега", добавил той.

"С оглед пълното пренебрегване на законите и влошеното положение с човешките права в Русия от две години насам е твърде вероятно политиците в Европа да осъществят санкциите "Магнитски", преди да мине и година", коментира пред изданието представител на "Хърмитидж кепитъл".

Според експерти и евродепутати бюрократичните процедури ще удължат този срок до 2-3 години. Шансовете да бъде приет европейски "списък Магнитски" нарастват и това нервира Кремъл, изтъква Николай Петров от Московския център "Карнеги". Според експерта този списък ще е сериозен лост за натиск срещу властите в Русия и би могъл да разруши сегашната система, която дава на чиновниците картбланш за действия срещу опозицията, обещавайки им пълен имунитет.

С приемането на свой "списък Магнитски" европейците ще покажат, че руските чиновници, "често свързващи тъкмо с Европа своето светло бъдеще и живота на децата си", може лично да бъдат наказани като нарушители на правата на руски граждани. "Дори ако, без да мислят, само изпълняват заповеди на началството", смята политологът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?