Евродепутати ще питат Желева за бизнес делата на съпруга й

Евродепутати ще питат Желева за бизнес делата на съпруга й

Премиерът Бойко Борисов определи като "абсолютна лъжа" обвиненията към министъра на външните работи Румяна Желева, че е "гангстерска невеста". Той обясни в сряда, че съпругът на Желева работи в лицензирана от БНБ и ЕЦБ банка (ЦКБ, която е собственост на групировката ТИМ) и заема 156-та позиция в банката като началник на касиерите.

"Има много наши сънародници, които работят в Европейския парламент и Европейската комисия и говорят не само измислици, те клеветят нашия кандидат. И действително това е разстроило министър Желева”, заяви още Борисов.

В същото време ирландският в."Айриш таймс" информира, че европейски депутати се готвят да разпитат номинираната за еврокомисар от България Румяна Желева за бизнес делата на съпруга ѝ. Това ще стане по време на изслушванията в комисиите на Европарламента в Брюксел следващата седмица

Желева бе номинирана от председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу за комисар по международното сътрудничество, хуманитарна помощ и отговор при кризи.

След като бизнесът на съпруга ѝ Красимир Желев стана обект на внимание в български и германски медии, миналата седмица Желева се закани да заведе дело срещу немския в."Ди Велт" във връзка с неласкателна статия.

Желева заяви, че срещу номинацията ѝ за еврокомисар се води злобна кампания. Тя описа съпруга си като човек, който няма какво да крие, ходи на работа с градския транспорт и мие чиниите у дома.

Желева заяви пред български медии, че статията на "Ди Велт" съдържа "клеветнически твърдения и обиди", които и по българското, и по немското законодателство се преследват наказателно.

Преди публикацията в "Ди Велт" съпредседателят на Групата на Зелените в ЕП Даниел Кон-Бендит призова Желева да предостави "пълна прозрачност около съпруга си" преди изслушванията. Вчера зелените заявиха, че нямат какво да добавят и че ще изчакат отговорите на Желева на изслушванията преди да правят по-нататъшни коментари.

Европейската народна партия, на която Желева е зам.-председател, обяви, че тя ще даде "обяснения" в пълна прозрачност за дейността на съпруга си. Председателят на групата на ЕНП в ЕП Жозеф Доул обвини някои наблюдатели, че се занимават със слухове, "защото нямат отговорности или комисари, които да подкрепят".

Новият състав на ЕК трябва да бъде одобрен от парламента. Евродепутатите не могат да отхвърлят отделни кандидатури, но имат правото да отхвърлят състава като цяло, пише в заключение "Айриш таймс“.

В сряда стана известно още, че ако бъде одобрена за комисар по международното сътрудничество, хуманитарна помощ и отговор при кризи, неин говорител ще бъде испанецът Феран Тараделяс. В сегашния състав на Европейската комисия Тараделяс е говорител на комисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?