Евродепутати ще установят дали Гюнтер Йотингер се придържа към ценностите на ЕС

Евродепутати ще установят дали Гюнтер Йотингер се придържа към ценностите на ЕС

Германският еврокомисар Гюнтер Йотингер, посочен от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер като наследник на подалата оставка Кристалина Георгиева, събира все повече критика заради непремерени изказвания, предаде БТА от Брюксел във вторник.

Евродепутатите от АЛДЕ разпространиха позиция, в която заявяват, че на предстоящия изпит на Йотингер в ЕП ще искат да установят дали той се придържа към ценностите на ЕС. От АЛДЕ уточняват, че Йотингер трябва да отговаря не само на техническите изисквания за заемането на поста зам.-председател на ЕК с ресор бюджет. По мнението на парламентарната група еврокомисарите трябва да бъдат за пример, особено във времена, когато доверието в ЕС се срива.

Групата на Европейската обединена левица вчера излезе с позиция, че Йотингер не отговаря на изискванията за представител на интересите на ЕС. По тяхно мнение еврокомисарят по бюджета трябва да умее да търси равновесието между интересите на гражданите и на държавите.

Групата на социалистите и демократите призова Йотингер да поднесе извинения за изявленията си, критики отправи и групата на реформаторите и консерваторите. Групите на Зелените и на обединената левица съобщиха, че няма да подкрепят Йотингер на предстоящото изслушване в ЕП.

Йотингер понася все повече критики заради изявления на всеослушание, в които отправи расови обиди към китайците, пошегува се с хомосексуалните бракове, критикува модела на назначения по полов признак, определи управата на Валония като комунистическа. Той трябва да бъде изслушан от комисията по бюджет на ЕП, преди да бъде одобрен от евродепутатите на новия си пост, освободен от Георгиева.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?