Евродепутати ще викат Барозу за скандал с партийно финансиране

Евродепутати ще викат Барозу за скандал с партийно финансиране

Европейски депутати искат председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу да бъде изслушан за скандала с финансирането на неговата Социалдемократическа партия (СДП) в Португалия, който ней-вероятно ще бъде разследван и от прокуратурата в страната му, съобщава в понеделник EUobserver.

“Тези разкрития не могат да бъдат пренебрегнати като вътрешен проблем. Те са тест за почтеността и независимостта на Барозу”, заяви белгийският евродепутат от групата на зелените Барт Стаес пред в. “Файненшъл таймс” по повод скандала.

Съмненията са във връзка с плащания на строително - инженерната фирма “Сомаг” за СДП по времето, когато Барозу е бил председател на партията. Той е избран за такъв през 1999 г., а през април 2002 г. става министър-председател на Португалия.

“Файненшъл таймс” пише, че “Сомаг” е платила на социалдемократите 233 000 евро за услуги, предоставени на партията, чрез PR агенция. Конституционният съд в Португалия постанови през юни т.г., че сумата надхвърля законово определения размер за частни дарения на политически партии.

Евродепутати искат Барозу да каже какво е знаел за плащанията, станали малко преди той да заеме министър-председателския пост през 2002 г. и дали компанията е била облагодетелствана в замяна.

Скандалът се задълбочи, след като стана известно, че два месеца след получаването на парите, финансовият директор на СДП (в момента министър на обществените дейности) е подал сигнал в прокуратурата в полза на “Сомаг” по повод договор за изграждане и концесиониране на магистрала. Договорът е бил сключен от предишното социалистическо правителство с консорциум, конкуриращ се със “Сомаг”, която от своя страна оспорва решението.

Бившият генерален секретар на СДП Жозе Луис Арнаут пое отговорност за финансирането, но каза, че не е бил запознат с фактите около него.

Според някои мнения Барозу, който е бил председател на партията в момента, когато са дадени парите, също трябва да поеме отговорност.
Говорителка на председателя на ЕК отказа да коментира случая, подчертавайки, че “това е национален въпрос”. Тя добави, че Барозу е готов да отговаря на всякакви въпроси, повдигнати от властите в Португалия или от евродепутати.

“Сомаг” участва в българо-португалския консорциум за концесията на  магистрала “Тракия”, сключена от правителството на Сакскобургготски. Въпреки твърденията на социалистите, че сделката е корупционна, настоящото правителство на БСП, НДСВ и ДПС потвърди договора, макар и с леки корекции, но не пипна консорциума.

Барозу е смятан за един от основните лобисти за сделката. Независимо от критиките на представители на ЕК, че тя не отговаря на европейското законодателство, тъй като е сключена без търг или конкурс, ЕК не се е произнесла категорично против нея.

 

 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?