Евродепутати сигурни, че парламентът в Страсбург ще подкрепи членството на България в ЕС

Докладчикът на Европарламента за България Джефри ван Орден увери в сряда, че не очаква изненади при предстоящото гласуване на 13 април в Страсбург, на което Европейският парламент трябва да подкрепи подписването на присъединителния договор на България и ЕС.

На съвместен брифинг с българския министър Соломон Паси ван Орден определи като много позитивно становището, което той подготвя за гласуването на 13 април.

Присъединяването на България трябва да бъде разглеждано самостоятелно, заяви Ван Орден. Той допълни, че най-добрият вариант е България и Румънияи да вървят заедно, но ако северната ни съседка има проблеми, това не трябва да ни пречи.

Евродепутатът и докладчик за България обаче не пропусна да подчертае слабите места в реформите в България, които ще залегнат и в становището на Европейския парламент, който ще се гласува след месец. Това са съдебната реформа и особено в частта на досъдебното производство, борбата с организираната престъпност, прането на пари, енергийния сектор, интегрирането на ромите и грижите за децата в социалните институции.

По другата основна тема на пресконференцията - положението на българските медицински сестри в Либия, докладчикът напомни, че в момента по инициатива на евродепутати се събират подписи под декларация в подкрепа на българките и палестинския лекар.

Ще се изтълкува като много положителен знак, добави Ван Орден, цитиран от БТА, ако либийските власти освободят задържаните. Ангажирането на ЕС в изпращането на болнична екипировка и финансова помощ за Либия не може да се обвързва с въпроса за признаване на виновността на българските медици, каза още евродепутатът.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?