Евродепутати защитници на АЕЦ "Козлодуй" идват в централата

23 евродепутати, представители на Великобритания, Германия, Гърция, Испания и Унгария, ще посетят АЕЦ "Козлодуй" на 22 март. Това съобщиха в четвъртък от информационния център на атомната централа.

Визитата е по покана на изпълнителния директор Йордан Костадинов, отправена по време на Европейския енергиен форум, състоял се в средата на ноември 2004 г. в Страсбург, уточниха от централата.

Делегацията се ръководи от британеца Теренс Уин, който е член на Групата на социалистите в Европейския парламент. По време на енергийния форум, миналия ноември, той се е обърнал към своите колеги от различни страни и политически партии с предложение да защитят българската атомна електроцентрала.

"С два вече затворени блока в Козлодуй и още два, чието затваряне е насрочено за 2006 г., България няма да бъде нетен износител на електричество. През последните няколко години България покрива почти сто процента от регионалния дефицит чрез експорт за всички съседни държави. След 2006 г. регионът ще се изправи пред сериозни проблеми, защото загубата на производството от АЕЦ "Козлодуй" няма да бъде компенсирана преди завършването на планираната в България централа в Белене. Несъмнено е време Европейският съвет да погледне по-глобално на този въпрос. Евентуалното затваряне не е под въпрос, но не би ли могъл Съветът да промени датите на спиране, за да даде шанс за стабилно енергийно снабдяване в регион, който не може да си позволи да бъде потопен в икономически, социален и фактически мрак?", заявява Теренс Уин в свое писмо до евродепутатите, цитирано от информационния център на атомната ни централа.

"Ние като европейски парламентаристи,?можем да окажем влияние и предполагам, че имаме задължението да се погрижим за този случай, който има толкова значими социални, икономически и екологични аспекти", пише още Уин.

Споделяне

Още от Бизнес