Евродепутатите одобриха Барозу за шеф на Европейската комисия

Бившият португалски министър - председател Жозе Мануел Дурау Барозу беше официално одобрен за нов председател на Европейската комисия.

Европейският парламент го избра с 413 гласа "за", 251 "против", 44 "въздържал се" и три недействителни бюлетини. Мандатът на досегашния шеф на Комисията Романо Проди изтича в края на октомври.

Барозу, който през юни бе одобрен за поста от държавните и правителствени ръководители на ЕС, обеща да гради мостове в Съюза.

Преди вота той каза, че иска да бъде преодоляна апатията на европейците, демонстрирана с ниската избирателна активност по време на европейските избори през юни, в които за пръв път участваха и 10-те новоприети страни - членки.

Би Би Си отбелязва, че на евродепутатите се наложило да изчакат няколко минути пристигането на Барозу, като избраният тази седмица нов председател на Европарламента се чудеше на глас дали да обяви резултата от вота в негово отсъствие.

След малко изчакване, което по-късно бе обяснено с дългото разстояние между неговия кабинет и пленарната зала, изборът на Дуару Барозу бе потвърден.

Барозу имаше категоричната подкрепа на дясноцентристската фракция и на либералите, но срещу него гласуваха много депутати от групите на социалистите, на Зелените, на крайната левица и евроскептиците.

Новият председател на Европейската комисия благодари на депутатите на три различни езика, като започна със собствения си и декларира, че е горд, че е португалец.

"Зная, че повечето португалци ще бъдат много горди днес да видят португалец като бъдещ председател на ЕК", каза той.

Той продължи благодарностите на английски, казвайки, че е човек, който може да гради мостове.

"Лявото и дясното са само едно от измеренията на политиката. Аз ще работя с всички вас. Аз ще се опитам да градя мостове с всички вас, които не гласувахте за мен", каза Барозу.

Той приключи на фрески, посочвайки: "Аз се надявам, че ние - Комисията и Парламентът - ще се радваме на позитивни отношения на взаимодействие".

На пресконференция след вота той подчерта, че би искал да има повече жени в Европарламента - най-малко осем на 24 депутати.

Барозу каза, че искал да има 24 "супер - комисари", а не само един - по повод предложението на Франция и Германия за създаване на длъжност на супер - комисар по икономическите въпроси.

Той изтъкна, че независимостта на ръководената от него Комисия ще е от решаващо значение за авторитета и доверието към нея.

Новият председател на ЕК ще има трудната задача да я ръководи в тежкия период след адаптирането на 10-те нови страни - членки.

Кореспондентът на Би Би Си посочва, че макар да бе одобрен с категорично мнозинство в Европейския парламент, към Барозу са отправяни критики, че твърде много се опитва да се хареса на всички.

Той бе компромисната фигура, получила одобрението на спорещите лагери сред лидерите на ЕС, като Франция и Германия от една страна, и Великобритания и Италия, от друга, изригнаха различни номинации. Барозу беше начело на дясно -центристка коалиция в Португалия и беше категоричен съюзник на САЩ за войната в Ирак. Той обаче се ползва с доверието и на Франция и Германия, които виждат в негово лице убеден европеец.

Сега обаче Барозу предстои да докаже, че не изпълнява директно желанията на големите сили в ЕС.

Споделяне

Още от Свят