Евродепутатите от ДПС писаха на ЕК за забраната на Доган и Пеевски да влизат в Турция

Евродепутатите от ДПС се оплакаха с писмо до двама еврокомисари от забраната на почетния претседател на партията Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски да влизат в Турция, става ясно от съобщебие на движението, разпространено в сряда вечерта.

Авторите на писмото се обръщат към върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и комисаря по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан с молба за съдействие за изясняване на фактите.

На 11 февруари турското посолство в София потвърди публикуваната в турски медии информация, че на Доган и Делян Пеевски е наложена забрана за влизане в Турция, но друга официална информация так и не последва. 

Посланикът на Анкара у нас Сюлейман Гьокче нито потвърди, нито отрече това, а от българското МВнР заявиха, че не са получавали информация от официална турска институция и че турската държава не е длъжна да подава такава.

След това българското външно министерство изпрати нота до турското министерство на външните работи с искане турският аташе Угур Емироглу в Генералното консулство в Бургас да напусне поста, обвинявайки дипломата в намеса във вътрешните работи на България.

В неделя излезе неофициална информация, че Анкара е поискала българският консул в Истанбул Ангел Ангелов да се прибере в София, но по-късно тя бе опровергана от външно министерство. Във вторник пък вестник "Хюриет дейли нюз" съобщи, че в отговор на изгонването на Емироглу Турция е обявила за персона нон грата първия секретар в Генералното консулство на България в Истанбул Зорница Петрова Апостолова.

Споделяне

Още от Европа