Евродепутатите от ГЕРБ единни със Станишев и ПЕС срещу АСТА

Андрей Ковачев е против АСТА.

Партията на европейските социалисти (ПЕС) се противопостави на международното търговско споразумение за борба с фалшифицирането АСТА. Лидерът на ПЕС Сергей Станишев съобщи, че е приета специална декларация.

"Три години се водят преговори на тъмно, задкулисно, без да се водят каквито и да е консултации с гражданите на ЕС, без дори Европейският парламент да бъде информиран за съдържанието. Може да бъде злоупотребявано с теми и да се установи обществото на "Биг Брадър”. Да, трябва да има, принципно, регулация и защита на авторските права, но по друг начин и с разумни баланси, а не да се установява тотален контрол", коментира Станишев в петък.

Той обяви, че подкрепя съботните протести в страната срещу АСТА, но уточни, че няма да се включи в тях, за да не се политизира протестът.

След като ПЕС съобщи в четвъртък официалната си позиция срещу ратифицирането на АСТА, евродепутатите от ГЕРБ официално заявиха, че също са против спорното споразумение и в Европарламента ще гласуват "против". Това заяви в Брюксел евродепутатът от управляващите Андрей Ковачев, цитиран от БНТ. "Ние ще гласуваме против и това сме го заявили многократно още в самото начало, преди много други, които в момента се изявяват", каза Ковачев.

Така се оказа, че евродепутатите от ГЕРБ са на различна позиция от съпартийците си в България и от самото правителство, което вече подписа споразумението. По-рано тази седмица министрите на икономиката и на културата Трайчо Трайков и Вежди Рашидов отново защитиха АСТА по време на изслушването им пред няколко комисии в Народното събрание.

Трайков успокои, че одобрението на АСТА няма да промени нищо и не изисква следене на интернет -трафика и няма да доведе до закриване на уебсайтове.

Преди десетина дни премиерът Бойко Борисов увери, че ако спорното международно търговско споразумение АСТА бъде ратифицирано от Народното събрание, това да стане с изричното пояснение да не се променя родното законодателство относно киберпространството и механизмите за противодействие на пиратството.

Такава "частична" ратификация обаче е невъзможна, ако АСТА стана част от общностното право, когато бъде ратифициран от Европейския парламент (ЕП).

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев заяви, че основният и най-важният аргумент за гласуването "против" е свободата да се ползва интернет. "Не можем да имаме друга позиция, освен да защитим тази свобода, когато има и най-малкият риск да бъде злоупотребено или да бъдат следени тези, които ползват интернет. Ние не можем да се съгласим с това и трябва да бъдат изчистени всички тези моменти, за да няма такива съмнения. В момента споразумението е така подписано, че има неясноти и съмнения за това, че в страните членки изпълнителните власти могат да злоупотребят със следенето в интернет. Така че е ясна позицията на евродепутатите от ГЕРБ, ние ще гласуваме против това споразумение", каза Андрей Ковачев пред БНТ.

Евродепутатите от ГЕРБ са част от най-голямата парламентарна група в ЕП - дясната Европейска народна партия (ЕНП), която все още не се е изказала за позицията си по АСТА.

Освен левицата в ЕП, срещу споразумението се очаква да гласуват и либералите и зелените. При наличие на противници и в редиците на ЕНП, документът едва ли ще бъде ратифициран от ЕП. Това би избавило българското правителство от мъчната задача да прокарва "частична" ратификация в родния парламент.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа