Евродепутатите подканиха ЕС да преразгледа политиката с Либия

Европейският парламент (ЕП) потвърди в четвъртък подкрепата си за българските медицински сестри, осъдени на смърт в Либия и в тази връзка поиска преразглеждане на политиката с Джамахирията. Депутатите приеха с голямо мнозинство годишния си доклад за 2006 г. за състоянието на правата на човека по света и политиката на ЕС в тази област, съобщи пресслужбата на ЕП.

Депутатите изразиха разочарованието си от липсата на положителни резултати от процеса за освобождаване и осигуряване на справедлив процес за петте български медицински сестри и палестинския лекар, които са задържани и осъдени на смърт от либийския режим за умишлено заразяване на деца с вируса на СПИН, въз основа на признания, изтръгнати чрез физическо мъчение.

ЕП посочи, че въпреки текущите усилия на Европейската комисия (ЕК) за разрешаване на въпроса чрез политически диалог и осигуряване на медицинско лечение на заразените деца, либийският режим остава все така упорит по отношение на делото и продължава да разпространява провокативни изявления в медиите. В тази връзка евродепутатите настоятелно призовават ЕК “да преразгледа инструментите на политиката си спрямо Либия, така че да намери по-ефективен подход към бързото решаване на въпроса и да сложи край на осемте години агония и скандалното нарушаване на правата на човека.”

Докладчик по темата за Либия бе ирландският депутат от ЕНП-ЕД Саймън Ковни.

Споделяне

Още от Европа