Евродепутатите призовават за въвеждането на хуманитарни визи за ЕС

Евродепутатите призовават за въвеждането на хуманитарни визи за ЕС

Страните от ЕС трябва да имат възможност да издават хуманитарни визи в посолствата и консулствата си в чужбина, за да могат търсещите закрила да достигат до Европа, без да излагат живота си на опасност. Това се посочва в приета във вторник от Европейския парламент резолюция.

ЕП настоява Европейската комисия да предложи въвеждането на такива визи до 31 март догодина. Документът бе приет с 429 гласа "за", 194 "против" и 41 въздържали се.

Евродепутатите подчертават, че въпреки многото съобщения и искания за безопасни и законни пътища за хора, търсещи убежище в ЕС, не съществуват еднакви процедури за закрила. Те допълват, че заради липсата на законови възможности близо 90 на сто от хората, на които е предоставена международна закрила, достигат до ЕС незаконно.

ЕП вярва, че хуманитарните визи ще помогнат за справянето с недопустимия брой смъртни случаи в Средиземно море и по миграционните пътища към ЕС, за борбата с трафика на хора и за подобряване на управлението на приемането и обработването на молбите за убежище. От 2000 г. досега са загинали най-малко 30 000 души на границите на ЕС.

Хуманитарните визи се очаква да помогнат на бюджета за убежище на държавите в ЕС, за охрана на границите, за действия за търсене и спасяване. ЕП отбелязва, че решението за издаването на хуманитарни визи трябва да остане в ръцете на държавите от ЕС.

Според ЕП кандидатите за хуманитарни визи трябва да могат да докажат, че са изложени на опасност, както и че не са подали документи по други процедури за прием в ЕС. Оценката на заявленията им не следва да включва процес на пълно определяне на статут, но преди издаването на визата всеки кандидат трябва да бъде подложен на проверка за сигурност, чрез съответните национални и европейски бази данни, за да се докаже, че не застрашава сигурността.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?