Евродепутатите разделени по въпроса трябва ли ЕС да регулира добива на шистов газ

Евродепутатите разделени по въпроса трябва ли ЕС да регулира добива на шистов газ

Членовете на комисията по околна среда в Европейския парламент (ЕП) подкрепиха нови "силни регулаторни режими" за добив шистовия газ и петрол, малко след като колегите им от енергийната комисия се обявиха за правото на всяка страна да решава самостоятелно. Двете резолюции, гласувани от комисиите през последните два дни, предстои да бъдат гласувани от ЕП през октомври и ако бъдат приети, няма да имат обвързващ характер, предаде EurActiv.

Те обаче показват, че ЕП е склонен към регулация на тази индустрия, след като Франция съобщи през уикенда, че няма да позволи на своя територия прилагането на оспорвания метод на фракинг.

Резолюцията на екокомисията в ЕП подкрепя забраната за добив на шистов газ в чувствителни геологически зони и предвижда финансирането на проучвания за фракинг да се пренасочи към инвестиции в сигурност. Документът призовава за оценка за въздействието върху околната среда, прозрачност на индустрията и пълно разкриване на договорите.

Акцентирано е върху принципа "замърсителят плаща" и отговорността на компаниите да предприемат предварителни мерки срещу рисковете от добив на шистов газ, както и отговорността за инциденти.

Настоява се за преглед и запушване на дупки в европейските регулации след съмненията в ЕК, че фракингът е съвместим с европейското законодателство за качеството на водата. Резолюцията забранява повторно използване на замърсената вода, която излиза на повърхността след процеса на фракинг.

Има колебания и за това дали някои субстанции, използване при фракинга, са съвместими с правилата на ЕК за химикалите.

На 18 септември комисията по енергетика и промишленост прие друга резолюция, която подкрепя правото на всяка страна членка да решава самостоятелно дали да добива шистов газ.

Компаниите виждат в шистовия газ сериозна инвестиционна възможност, както и решение на проблема с енергийната зависимост и парникови емисии.

Полският евродепутат Конрад Шимански от партията на европейските консерватори и реформатори, който внесе резолюцията, изтъкна огромния потенциал на шистовия газ да достави икономически ползи и да редуцира зависимостта от руски енергийни източници.

Комисията призова ЕС да наложи "солидни регулаторни режими", но само на национално ниво, както и въведените "регламенти да бъдат пропорционални на риска".

Шимански заяви, че не желае ЕС да наложи "неработещи" предложения като тези на комисията по околна среда и да бъде убито онова, което може да се превърне в основна индустрия за Полша.

Политическата група на Зелените осъди доклада, тъй като защитавал индустриални интереси за сметка на екологични.

Екоорганизации също се активизираха в дебата. Групата за натиск "Приятели на Земята" публикува доклад против шистовия газ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес