Евродепутатите рискуват глоби, ако отсъстват от речта на Барозу

Евродепутатите рискуват глоби, ако отсъстват от речта на Барозу

Депутатите в Европейския парламент рискуват глоба, ако не явят в пленарната зала за предстоящата реч на председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу и с рехавото си присъствие унижат първото обръщение, което той ще направи "За състоянието на Съюза". Това са предложили лидерите на политическите фракции в ЕП, съобщи в петък електронното издание EUobserver.

По време на самата и реч и планирания след нея дебат, които се очаква да продължат около три часа на 7 септември, на три пъти ще бъде правена електронна проверка за присъствието в залата. Ако за някой евродепутат се установи, че е отсъствал на две от проверките, може да му се наложи малка финансова санкция.

Решението на лидерите на парламентарните фракции бе взето в четвъртък и изпратено по мейла на по-малките групи в ЕП.

С оглед осигуряването на максимално възможно участие в дебата "За състоянието на Съюза" (бе решено) да се въведат специфични проверки за присъствието на членовете на ЕП в залата чрез използване на електронната система в три различни момента по време на дебата, пише в разпратения мейл. Допълва се, че онези евродепутати, които не са налични при две от трите проверки, ще понесат финансова санкция.

Най-вероятно депутатите -нарушители ще бъдат глобени с около една четвърт от полагаемите им се 298 евро дневно за участие в пленарни сесии и в гласуването.

Реакциите на това решение не закъсняха. "Това е абсурд! Да не би първи април да е дошъл по-рано?", коментира баронеса Сара Лъдфорд, член на либералната фракция от Великобритания.

След като е чула това предложение, тя се колебае дали въобще да участва в дебата или да не предприеме "малък детински протест", като го наблюдава от офиса си.

"Мисля, че са стигнали до тази смехотворна идея, след като са прочели проекта на речта на Барозу", коментира холандският депутат от групата на Зелените Бас Айкхоут. Не знаех, че съм избран в европейски училищен клас, където се наказва за отсъствие от най-съществения урок, допълни той.

Речта на Барозу ще започне в 9 сутринта (брюкселско време) във вторник.

Споделяне

Още от Европа