Евродепутатите ще изпитват Кристалина Георгиева на 2 октомври

Българският кандидат за член на Европейската комисия с председател Жан-Клод Юнкер Кристалина Георгиева ще бъде изпитана устно от евродепутатите на 2 октомври, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.

Парламентарните комисии ще заседават от 29 септември до 7 октомври, за да преценят дали кандидатите за бъдещи еврокомисари отговорят на изискванията.

До 26 септември кандидатите трябва да отговорят на писмени въпроси, изпратени в четвъртък от евродепутатите.

В случай, че кандидатите не преминат успешно изпита, ще бъдат насрочени нови изслушвания. Единствено предложеният за първи заместник на Юнкер - Франс Тимерманс - ще положи изпит пред т. нар. конференция на председателите.

На това изслушване ще могат да присъстват всички желаещи евродепутати.

На 22 октомври на пленарната си сесия в Страсбург ЕП ще приеме или отхвърли предложените кандидати. Ако гласуването премине успешно, новата ЕК ще встъпи в длъжност от 1 ноември.

Изслушванията на всеки от кандидатите ще продължават поне по три часа и ще бъдат предавани на живо в интернет. Официалната оценка от резултатите от положените изпити ще бъде съобщена на 9 октомври. Кристалина Георгиева, която е комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи в настоящата ЕК с председател Жозе Барозу, бе предложена от Юнкер за един от неговите седем заместници и за еврокомисар по бюджета и човешките ресурси.

Споделяне

Още от Европа