ЕП срещу ксенофобския сайт на холандската Партия на свободата

Евродепутите искат Хага да осъди и разследва "жалката инициатива"

Холандското социално министерство откри гореща линия за оплаквания от имигранти

Евродепутите искат Хага да осъди и разследва "жалката инициатива"

Европейският парламент осъди строго и определи като "жалка инициатива" ксенофобския сайт на холандската крайнодясна Партия на свободата. Освен това евродепутатите призоваха премиерът на Холандия Марк Рюте публично да се разграничи и осъди създаването на сайта.

Те настояват още властите в Холандия да разследват дали сайтът не подстрекава към омраза и дискриминация. В резолюция, приета от ЕП, се посочва, че сайтът е насочен срещу основните права и подкопава европейските ценности, като се отбелязва, че инициативата е насочена особено ясно срещу граждани на Полша,Румъния и България.

Партията на свободата пусна на 8 февруари сайт, който призовава холандците да сигнализират за нередности, които понасяли всекидневно от страна на гражданите от Източна и Централна Европа.

Според евродепутатите съществува сериозна опасност от разкриването на подобни сайтове и в други страни от ЕС.

Марк Рюте отказа да се извини за сайта, а различни представители на правителството му обявиха, че той е партийна, а не национална инициатива. Холандското правителство, което се нуждае от подкрепата на Партията на свободата, за да задържи парламентарното си мнозинство, заяви неколкократно, че няма да осъди инициативата на Герт Вилдерс, тъй като става въпрос за "сайт на партия", а не за правителствен сайт.

България също настоя официално за извинение от страна на Рюте, но той не се съобрази с искането на българското външно министерство.

Партията на свободата не е част от правителството на Марк Рюте, но го подкрепя.

Евродепутатите посочиха обаче, че правителството в Хага е подписало споразумение с крайнодясната партия, благодарение на което си осигурява мнозинство в националния парламент.

Евродепутатите призоваха холандското правителство да не подминава политиката на Партията на свободата, която противоречи на европейските принципи.

ЕП посочва още, че досега холандското правителство не е осъдило ясно инициативата.

Парламентът призовава ЕК и Съвета да направят всичко възможно, за да спрат разпространението на прояви на ксенофобия като тази с разкриването на въпросния сайт.

В подкрепа на резолюцията гласуваха 539 депутати, 60 бяха против, а 14 се въздържаха.

В резолюцията, цитирана от БТА, се посочва, че имигрантите от Централна и Източна Европа имат съществен принос за икономиката и пазара на труда в Холандия.

Според депутатите напоследък холандските власти са ограничили сериозно усилията си за повече европейска интеграция, което е видно от позицията на правителството по въпроса за разширяването на Шенген и достъпа до пазара на труда в страната.

По-късно в четвъртък бе съобщено, че холандското министерство на социалните въпроси е открило гореща линия, алтернативна на антиимигрантския сайт на Партията на свободата. Тя ще позволи на имигрантите да се оплакват от всякакви проблеми, които са имали със съмнителни агенции от Холандия за наемане на работа, съобщи ДПА, като цитира в. "Де Фолксрант".

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?