mediapool.bg Ти си това, което четеш

Евродокладът за прокуратурата ще бъде оповестен след 15 декември

18:33 | 07 декември 2016 | 2 коментара

Докладът за функционалното състояние на българската прокуратура, подготвян от европейски обвинители през тази година, ще бъде оповестен след 15 декември.

Това обяви по време на свое посещение в Брюксел правосъдният министър в оставка Екатерина Захариева, уточнявайки, че поне резюмето с общите препоръки ще бъде публично, както и, че препоръките от доклада за прокуратурата няма да бъдат задължителни.

Тя съобщи още, че следващият доклад на Европейската комисия за България по механизма за сътрудничество и проверка ще бъде представен в края на януари догодина и ще съдържа оценка за напредъка на нашата страна през десетте години от неговото въвеждане.

"Считаме, че механизмът трябва да премине на по-интензивен етап, включително с по-специализирани мисии. България се присъединява към позицията на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че е добре механизмът да приключи до края на мандата на тази комисия (2019 г.)", добави министърът.

"Докладите по механизма за сътрудничество и проверка са полезни, но може би е по-добре да направим механизма по-динамичен, например със специализирани, не по-чести, мисии по препоръките. В никакъв случай не говорим за разширяване на обхвата на механизма", уточни тя, цитирана от БТА.

Още от България