Евродокладът за реформа на прокуратурата не съществува за народните избраници

Снимка: БГНЕС

Един от малкото въпроси на единодушие между различните парламентарни сили е настойчивото игнориране на препоръките в ключовия доклад на европейските прокурори, който трябваше да стане основа за реформа на държавното обвинение. Докато вървят предизборни спорове и кавги по всякакви други теми, по тази цари подозрителна тишина. Опитът на Mediapool да разбере какви са позициите на парламентарните групи удари на камък.

В момента Министерството на правосъдието (МП) сформира работна група, която да работи по основните препоръки в доклада и да ги претвори в законопроект. Ако такъв бъде написан, не е ясно каква съдба ще му бъде отредена при следващото редовно правителство, което би трябвало да го внесе в следващото Народно събрание.

От коментарите на депутати става ясно, че намират за напълно излишно да се занимават с реформа на прокуратурата и да пипат правомощия на началника ѝ Сотир Цацаров. Всеки политик или партия, които си позволят такава инициатива, ще си навлекат единствено неприятности в много неподходящ момент, твърдят в парламента. В тази ситуация работната група в МП изглежда малко нелепо.

  • Докладът на европейските прокурори бе публикуван на 20 декември. В него ясно се открояват три големи препоръки към българските власти.
  • Първата е за започване на процес по централизация на прокуратурата, който да доведе до ясно поемане на отговорност от главния прокурор по знаковите дела.
  • Втората е прокуратурата да стане много по-отчетна пред обществото и парламента.

Третата е Националната следствена служба да стане независима от главния прокурор. В доклада се предлага институцията да бъде формирана по модел, който е много близък до румънската антикорупционна прокуратура. Идеята е някой да може да разследва главния прокурор.

Помолен за мнение, заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира темата изключително предпазливо и най-общо. Той заяви пред Mediapool, че партията му "ще вземе предвид препоръките на Брюксел, както винаги го е превила".

На въпрос дали конкретно изводите от доклада на европейската мисия прокурори ще залегнат в предизборната платформа на ГЕРБ, бившият вътрешен министър повтори, че "препоръките, идващи отвън, винаги са вземани предвид от ГЕРБ". На поредното уточнение, че в случая не става дума за мониторинга на ЕК, Цветанов каза, че ГЕРБ има редица "експерти и евродепутати", които следят всички препоръки към страната ни.

Mediapool се свърза с двама от водещите юристи на БСП - Михаил Миков и Янаки Стоилов, които отказаха коментар по темата. Миков отклони всякакви въпроси на тема с обяснението, че не е чел доклада. Янаки Стоилов каза, че не може да коментира тази тема, защото е на друга вълна. Лидерът на БСП Корнелия Нинова не бе открита за коментар, но в последните месеци тя се изявява почти всекидневно, наскоро обяви дори и управленски приоритети, но досега не е повдигала въпроса за реформа на държавното обвинение.

ДПС: Има ли воля, няма нужда от промяна

Представителите на ДПС открай време имат ясна позиция – не искат да се променя нищо в прокуратурата, тъй като всичко ѝ е наред. "Сегашният модел на българската прокуратурата може да работи добре, стига да има воля за борба с корупцията и организираната престъпност", коментира пред Mediapool депутатът от ДПС Четин Казак, който е основен говорител на партията си по темата за съдебната реформа. Той уточни, че също не е чел доклада на европейските прокурори, но внимателно се е запознал с публикациите по темата.

Казак обясни, че през последните месеци държавното обвинение е показало забележителна активност и е обвинило редица настоящи и бивши министри, което според него показва, че работа може да се върши. "Трудно е да се възприемат подобни препоръки (от доклада на европейските прокурор). Досега реформата в България вървеше в точно обратната посока – към децентрализация на прокуратурата и сливането ѝ със следствието", допълни Казак.

Той призова да се спре с безкритичното приемане на модели, наложени отвън и да се намери работещ български модел. "Докладът на европейските прокурори само доказва, че няма единен европейски модел за организиране на съдебните системи", закли депутатът от ДПС.

ДСБ: Тези заключения за част от нашите програми от години

"Заключенията в доклада на европейските прокурори ще бъдат включени в предизборната програма на ДСБ", заяви депутатът Атанас Атанасов, бивш ръководител на Национална служба "Сигурност" и зам.-председател на ДСБ. В сегашния парламент ДСБ са партията, която най-силно настоява за реформа на прокуратурата, заедно с депутатите от гражданската квота на РБ.

"В документа, изготвен от експертите има редица наши оценки и мерки, които сме предлагали в годините. Но ще настояваме отново за отчетност на главния прокурор пред парламента. Защото в конституционните промени влезе такава, но тя е пожелателна, а ние настояваме да е императивна на определени периоди от време", каза още Атанасов.

По думите му ДСБ ще настоява за децентрализация на институцията, за да се разкъсат йерархичните връзки в нея. "Акцент ще бъде и реален механизъм за разследване на главния прокурор, както и осигуряване на процесуална независимост на следствието", каза Атанасов.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов също твърди, че не е чел доклада, но прояви интерес по темата. Той насочи към контакт с някой от двамата депутати на ПФ, които са членове на парламентарната правна комисия. Mediapool не успя да се свърже с Емил Димитров – Ревизоро, който бе острието на ПФ в дебата за конституционните промени за съдебната власт.

Именно когато някои от ключовите предложения на бившия правосъден министър Христо Иванов и уж подкрепяни от ГЕРБ промени се натъкнаха на съпротива от БСП, ДПС и АБВ, партията на Бойко Борисов обяви, че ще се съобрази с препоръките на Венецианската комисия. Когато Венецианската комисия обяви, че българската прокуратура работи по тоталитарен модел, ГЕРБ и останалите партии (без част от РБ) се направиха, че не са чули.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?