Евродокладът за реформа на прокуратурата не съществува за народните избраници

Снимка: БГНЕС

Един от малкото въпроси на единодушие между различните парламентарни сили е настойчивото игнориране на препоръките в ключовия доклад на европейските прокурори, който трябваше да стане основа за реформа на държавното обвинение. Докато вървят предизборни спорове и кавги по всякакви други теми, по тази цари подозрителна тишина. Опитът на Mediapool да разбере какви са позициите на парламентарните групи удари на камък.

В момента Министерството на правосъдието (МП) сформира работна група, която да работи по основните препоръки в доклада и да ги претвори в законопроект. Ако такъв бъде написан, не е ясно каква съдба ще му бъде отредена при следващото редовно правителство, което би трябвало да го внесе в следващото Народно събрание.

От коментарите на депутати става ясно, че намират за напълно излишно да се занимават с реформа на прокуратурата и да пипат правомощия на началника ѝ Сотир Цацаров. Всеки политик или партия, които си позволят такава инициатива, ще си навлекат единствено неприятности в много неподходящ момент, твърдят в парламента. В тази ситуация работната група в МП изглежда малко нелепо.

  • Докладът на европейските прокурори бе публикуван на 20 декември. В него ясно се открояват три големи препоръки към българските власти.
  • Първата е за започване на процес по централизация на прокуратурата, който да доведе до ясно поемане на отговорност от главния прокурор по знаковите дела.
  • Втората е прокуратурата да стане много по-отчетна пред обществото и парламента.

Третата е Националната следствена служба да стане независима от главния прокурор. В доклада се предлага институцията да бъде формирана по модел, който е много близък до румънската антикорупционна прокуратура. Идеята е някой да може да разследва главния прокурор.

Помолен за мнение, заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира темата изключително предпазливо и най-общо. Той заяви пред Mediapool, че партията му "ще вземе предвид препоръките на Брюксел, както винаги го е превила".

На въпрос дали конкретно изводите от доклада на европейската мисия прокурори ще залегнат в предизборната платформа на ГЕРБ, бившият вътрешен министър повтори, че "препоръките, идващи отвън, винаги са вземани предвид от ГЕРБ". На поредното уточнение, че в случая не става дума за мониторинга на ЕК, Цветанов каза, че ГЕРБ има редица "експерти и евродепутати", които следят всички препоръки към страната ни.

Mediapool се свърза с двама от водещите юристи на БСП - Михаил Миков и Янаки Стоилов, които отказаха коментар по темата. Миков отклони всякакви въпроси на тема с обяснението, че не е чел доклада. Янаки Стоилов каза, че не може да коментира тази тема, защото е на друга вълна. Лидерът на БСП Корнелия Нинова не бе открита за коментар, но в последните месеци тя се изявява почти всекидневно, наскоро обяви дори и управленски приоритети, но досега не е повдигала въпроса за реформа на държавното обвинение.

ДПС: Има ли воля, няма нужда от промяна

Представителите на ДПС открай време имат ясна позиция – не искат да се променя нищо в прокуратурата, тъй като всичко ѝ е наред. "Сегашният модел на българската прокуратурата може да работи добре, стига да има воля за борба с корупцията и организираната престъпност", коментира пред Mediapool депутатът от ДПС Четин Казак, който е основен говорител на партията си по темата за съдебната реформа. Той уточни, че също не е чел доклада на европейските прокурори, но внимателно се е запознал с публикациите по темата.

Казак обясни, че през последните месеци държавното обвинение е показало забележителна активност и е обвинило редица настоящи и бивши министри, което според него показва, че работа може да се върши. "Трудно е да се възприемат подобни препоръки (от доклада на европейските прокурор). Досега реформата в България вървеше в точно обратната посока – към децентрализация на прокуратурата и сливането ѝ със следствието", допълни Казак.

Той призова да се спре с безкритичното приемане на модели, наложени отвън и да се намери работещ български модел. "Докладът на европейските прокурори само доказва, че няма единен европейски модел за организиране на съдебните системи", закли депутатът от ДПС.

ДСБ: Тези заключения за част от нашите програми от години

"Заключенията в доклада на европейските прокурори ще бъдат включени в предизборната програма на ДСБ", заяви депутатът Атанас Атанасов, бивш ръководител на Национална служба "Сигурност" и зам.-председател на ДСБ. В сегашния парламент ДСБ са партията, която най-силно настоява за реформа на прокуратурата, заедно с депутатите от гражданската квота на РБ.

"В документа, изготвен от експертите има редица наши оценки и мерки, които сме предлагали в годините. Но ще настояваме отново за отчетност на главния прокурор пред парламента. Защото в конституционните промени влезе такава, но тя е пожелателна, а ние настояваме да е императивна на определени периоди от време", каза още Атанасов.

По думите му ДСБ ще настоява за децентрализация на институцията, за да се разкъсат йерархичните връзки в нея. "Акцент ще бъде и реален механизъм за разследване на главния прокурор, както и осигуряване на процесуална независимост на следствието", каза Атанасов.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов също твърди, че не е чел доклада, но прояви интерес по темата. Той насочи към контакт с някой от двамата депутати на ПФ, които са членове на парламентарната правна комисия. Mediapool не успя да се свърже с Емил Димитров – Ревизоро, който бе острието на ПФ в дебата за конституционните промени за съдебната власт.

Именно когато някои от ключовите предложения на бившия правосъден министър Христо Иванов и уж подкрепяни от ГЕРБ промени се натъкнаха на съпротива от БСП, ДПС и АБВ, партията на Бойко Борисов обяви, че ще се съобрази с препоръките на Венецианската комисия. Когато Венецианската комисия обяви, че българската прокуратура работи по тоталитарен модел, ГЕРБ и останалите партии (без част от РБ) се направиха, че не са чули.

Споделяне

Още по темата

Още от България