Евроекспертът Карстен Расмусен: Общинските ви пътища са ужасни

Българското правителство да обърне повече внимание и на общинските пътища заради лошото им състояние, призова в Разград Карстен Расмусен, заместник-директор на отдела за България в Главна дирекция "Регионална политика" в Еврокомисията.

“От стратегическа гледна точка, ЕК продължава да настоява, че трябва да изградим първо големите магистрали като “Хемус”, “Тракия“ и т.н. Пътувайки по вашите, меко казано, ужасни общински пътища тези дни, определено потвърждавам, че наистина има проблем”, каза Расмусен, цитиран от БНР.

“Трябва да видим с правителството дали бихме могли да бъдем по-гъвкави и да адаптираме нашата стратегия в това отношение. В крайна сметка парите трябва да излязат от един и същи джоб и затова трябва да се направят някои трудни решения по отношение на приоритети”, допълни евроекспертът.

Карстен Расмусен заедно с представители на ЕК е на посещение на обекти в Североизточна България, реализирани по оперативните програми. В Шумен Расмусен критикува кмета заради нашествието на гарги и неокосена трева в центъра на града.

"Европа дава пари на общините, но без местна инициатива няма как да се постигне високо ниво", заяви в Шумен Расмусен. Той уточни, че една от целите на тези проверки е дали "нашите правила са адекватни и дали трябва да внесем промени в процедурите и правилата". Той препоръча по-голяма усвояемост на парите от общините.

"Общо за страната в момента сме на 15% от разплащанията, което не е достатъчно, но сме оптимисти, че с всички подписани договори към края на годината ще можем да постигнем по-добро усвояване", допълни Расмусен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?