Евроекспертът Янсен поиска публично извинение от министър Петков

Евроекспертът  Янсен поиска публично извинение от министър Петков

Експертът на Европейската комисия Клаус Янсен, който извърши проверка за работата на службите в МВР в края на февруари, поиска публично извинение от вътрешния министър Румен Петков.

Янсен е автор на доклада от партньорската проверка от февруари, в който бяха отбелязани редица критики за работата на МВР. Германският криминалист критикува МВР за липса на достатъчно активност, за това, че службите работят на парче, както и за липса на разкрити случаи за пране на пари.

Малко след излизането на доклада Румен Петков коментира, че някои от изводите в него са “импровизации” по писания на медиите, а за други заключения отбеляза, че са “дружески закачки”. От своя страна шефът на Националната следствена служба Ангел Александров изрази неудовлетворението си, че човек с толкова нисък ранг (“лейтенант”) може да прави оценки за работата на следствието и МВР.

Янсен е следовател, председател на Съюза на германските криминалистика. Ден след публикуването на материала в британския вестник “Файненшъл таймс”, в който експертът обяснява, че в България се е сблъскал с отношение тип “целуни ми задника”, Румен Петков се възмути от възпитанието му и протестира пред посланиците на страните от ЕС и пред еврокомисаря Франко Фратини.

“Румен Петков направи забележки към моето образование, квалификация и въобще начина, по който се държа. Мисля, че това е уникално нещо, което не ми се беше случвало преди. Ето защо според мен едно публично извинение, ще бъде подходящо, а и е необходимо”, заяви в понеделник Янсен пред Дарик радио.

По думите му в доклада си той просто е изразил безпокойството си относно скритата и организирана престъпност в България.

Наистина разчитах да работя с хора, които се опират на професионализма, честността и конфиденциалността и исках по този начин да се отнесат към мен, обясни Янсен. 

Нямаше как да не докладвам за това, което видях, също така и споделих с българските власти моите опасения, каза още следователят. 

Според него изнесената информация чрез доклада е бил манипулативно тълкувана в българското публично пространство, което е следствие на “лоша журналистика” в страната.

Според Янсен случаят с дадената синя лампа за колата на националния треньор Христо Стоичков е безпрецедентен в европейски мащаб.

“Няма държава в Европа, където който и да е цивилен гражданин да може да има каквото и да е разрешение, за да използва синя лампа. Сините лампи са единствено за употреба на хората, които работят в структурите на сигурността”, обясни експертът.

Споделяне

Още по темата

Още от България