Еврофондовете под заплаха заради обвързването им с корупционните доклади

Еврофондовете под заплаха заради обвързването им с корупционните доклади

През април Европейският парламент (ЕП) обсъжда доклад на бюджетната си комисия за това как е изпълнен годишният бюджет на ЕС. В него ще има специална точка, посветена на България, която някои квалифицираха като предложение към Европейската комисия да спре еврофондовете за страната.

По този начин се тълкува вкараният от докладчика Маркус Пийпър (ЕНП) коментар, озаглавен "Липса на напредък в България". Като напомня последния силно критичен мониторингов доклад на ЕК, Пийпър директно предлага ЕК да преразгледа еврофондовете за страната.

В текста, внесен от Пийпър и срещу който евродепутатите от левицата възразяват, се казва, че ЕП "приветства ясните изявления на Комисията в доклада за напредъка от 22 януари 2014 г. относно събитията в България; изразява дълбока загриженост относно липсата на напредък съгласно датиращия вече от седем години Механизъм за сътрудничество и проверка, продължаващото силно разпространение на корупцията и наблюдаваното в страната принципно затруднение за разпределяне на отговорности и коригиране на грешки; призовава Комисията да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали при тези обстоятелства изобщо е възможно използването на средства на Съюза съгласно правилата."

"Това е доклад на депутат, който е свободен да прави политически съображения, включително политически спекулации, но по принцип докладът за правосъдие и вътрешни работа няма абсолютно нищо общо с освобождаването от отговорност на бюджета", коментира евродепутатът Ивайло Калфин, водач на евролистата на АБВ за предстоящите избори.

Калфин обясни в сряда пред БНР, че докладът на бюджетната комисия в ЕП е за освобождаване от отговорност на ЕК за бюджета до 2012 година и подготовката му тече вече няколко месеца.

"Докладчик е Маркус Пийпър от ЕНП, който в последната версия включи една точка за България и за Румъния с различен текст. В тази точка, която г-н Пийпър е внесъл, няма абсолютно нищо общо с годината, за която става въпрос. Той в нея не оценява 2012 г., а на практика говори за доклада по правосъдие и вътрешни работи, който получихме сега, през януари 2014", каза Калфин.

Още при гласуването на доклада в комисията той е предложил да отпадне текста, който препоръчва на ЕК да преразгледа фондовете за България. "За съжаление, в комисията загубих вота. Сега имам подкрепата на моите колеги от групата на социалистите и демократите, ще го внесем наново в пленарна зала при гласуването му", каза Калфин. Той уточни, че докладът няма да бъде дебатиран в ЕП, нито ще бъде дебатиран проблемът с България.

Румъния, която също като България е под европейски мониторинг, е другата държава, спомената в доклада на Пийпър, като за нея е посочен "бавен напредък".

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Моника Панайотова коментира, че докладът обхваща критиките от 2014 г., защото ЕС навлиза в нов програмен период: "Тук не става въпрос за спиране на еврофондовете. Става въпрос за критичен анализ, който се прави на всички държави членки по отношение на това как усвояват средствата си и доколко ЕК гарантира интересите на европейския данъкоплатец. Този доклад има за цел, с оглед на новия програмен период, да се фокусира вниманието върху проблемите, така че в максимална степен да бъдат предприети интензивни мерки и да се преодолеят всъщност високите нива на грешки и на финансови корекции, които се наблюдават в момента".

Панайотова каза, че има разлика в тона спрямо България тогава, когато управляваше ГЕРБ, и с настоящия доклад на Комисията по бюджетен контрол. Преди година комисарят по регионална политика Йоханес Кан потвърди, че през последните години, при на управлението на кабинета "Борисов", е създадена устойчива система за управление и контрол на европейските средства, по думите на евродепутата от ГЕРБ. "И за това доказателство е качественият контрол и ниският процент на финансови корекции, който е под 2% тогава и ниското ниво съответно на грешки по оперативните програми", допълни тя.

Тя коментира новия подход, при който европейска институция ясно обвързва механизма за монитрониг и европейските фондове. По принцип негативните оценки от мониторнига по правосъдие и вътрешни работи не би трябвало да влияят на еврофондовете, при които действат други механизми за контрол и санкции. Но двете области са тясно свързани и не би било пречка, ако има нагласи за такова обвързване, то да стане факт, както се случи с отлагането на България и Румъния за Шенген, въпреки изпълнението на техническите критерии.

"Това, което се изразява в настоящия доклад и се обвързва с механизма за сътрудничество и проверка, е повдигането на съмнение в европейските ни партньори доколко европейските средства са достатъчно защитени от корупция", поясни Моника Панайотова.

"Откакто правителството на Орешарски пое властта, се е вдигнал рязко процентът на грешките. Това е становище на Комисията, което се базира на доклад на Сметната палата, позовавайки се на данни и проверки на всяка една от държавите членки. ГЕРБ няма за цел да се спрат оперативните програми. ГЕРБ има за цел страната ни да се развива по европейски начин, с европейските стандарти и с усвояването, правилното, на европейските фондове", заключи Моника Панайотова.

Брюкселският сигнал бе изтълкуван в кулоарите на българския парламент като предупреждение към правителството заради разправата с ЕРП-тата и стартиралата процедура за отнемане лицензите на електроснабдителните им дружества. Прогнозите са, че освен сегашните проблеми с програма "Околна среда", България ще има такива и с парите за селските райони, които са значителни като размер и евентуални санкции биха засегнали сериозно интересите и на бенефициентите, и на управляващите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?