Еврогише ще ни съветва при пазаруване в ЕС

До средата на годината в България ще бъде открито т.нар. еврогише, което ще помага на българите преди или след закупуването на стока от другите държави от ЕС, заяви за Mediapool в събота председателят на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров.

Това стана след кръгла маса за правата на потребителите, на която присъства и българският еврокомисар по защита на потребителите Меглена Кунева. Тя избра София за първото си официално посещение, откакто встъпи в длъжност.

Мрежа от такива еврогишета има в почти всички страни членки на ЕС. Целта им е да информират потребителите за техните права на общия европейски пазар и да им окажат съдействие преди или след покупка на стоки в други държави от ЕС.

Така, например, ако сте си купили преносим компютър от Великобритания, защото цената там е по-изгодна, но след един месец се окаже, че той има дефект, може да се обърнете към центъра, за ви посъветва как да постъпите.

Еврогишето ще ви помогне и ако продуктът е в гаранция и имате право да го върнете, но фирмата отказва да го вземе.

По думите на Кунева при сигнали от граждани еврогишето ще проверява и стоките и услуги, предлагани в чужди Интернет сайтове.

Тя даде пример с датски сайт, който предлагал подозрително евтин часовник на известна марка, като след проверка се оказало, че представената информация е невярна.

Кунева очаква бум на електронната търговия у нас, затова подчерта, че е особено важно потребителите да бъдат информирани за правата си при непряката покупка на стоки и услуги.

Едва 6% от европейските граждани се възползват от интегрирания европейски пазар, посочи Кунева.

Според нея това се дължи на факта, че хората се страхуват да пазаруват в чужди страни, тъй като не знаят дали могат да върнат стоката, ако тя се повреди, например. Затова особено полезни са еврогишетата, които информират потребителите за техните права в ЕС, каза още тя.

В България центровете ще бъдат най-полезни на хората, живеещи в пограничните райони с Румъния и Гърция, за които е особено удобно да пресекат границата и да си купят нещо, което там се продава по-евтино, обясни председателят на Националната асоциация на потребителите Богомил Николов.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?