Евроглоби за Полша, Чехия и Унгария при нов отказ на бежанци

Въпреки решението на съда на ЕС, че трябва да приемат мигранти, Будапеща, Варшава и Братислава остават против

Евроглоби за Полша, Чехия и Унгария при нов отказ на бежанци

Европейската комисия е готова до няколко седмици да задейства съдебна процедура, която да доведе до глоби за Полша, Чехия и Унгария, ако те продължават да отказват да приемат бежанци от Италия и Гърция, предаде Ройтерс в сряда.

В изказване пред журналисти след оповестяване на решението на Съда на ЕС, с което се потвърждава законосъобразността на квотите за мигранти за отделните държави членки, европейският комисар за миграцията Димитрис Аврамопулос заяви в сряда, че "ако страните членки, които не са приели изобщо никакви бежанци или отдавна не са приемали такива, не променят подхода си в близките седмици, Комисията трябва да обмисли да направи последната стъпка в процедурата по нарушения и да изправи пред Съда на ЕС Полша, Чехия и Унгария".

Съдът на ЕС има правомощието да налага финансови наказания на правителства, които не изпълняват законите на ЕС. Словакия не е включена в съдебната процедура, тъй като неотдавна се съгласи да приеме известен брой мигранти, отбелязва Асошиейтед прес.

Въпреки решението на Съда на ЕС, който отхвърли жалбата на Унгария и Словакия срещу мигрантските квоти, тази две държави и Полша заявиха, че остават против разселването на бежанци на тяхна територия.

Съдът на ЕС  постанови, че ЕС има право да налага на националните правителства да приемат на квотен принцип бежанци, главно от Сирия, приютени в Италия и Гърция. Програмата предвижда презаселване на 160 хиляди кандидати за убежище, от които досега са преместени 27 695 души (19 244 от Гърция и 8451 от Италия), сочат обявени в сряд аданни на ЕК към 4 септември 2017 г.  Малта и Латвия вече са изпълнили квотите си за прием на мигранти от Гърция, а други - Финландия, Литва, Люксембург и Швеция, са близо до целта.

България е приела само 50 души по определената ѝ квота

Досега България е приела по квотите на ЕС за разселването на мигранти 50 души, пристигнали в Гърция. Това показват данните на ЕК, представени в сряда.

От Гърция нашата страна е дала обещание да приеме 860 души. От Италия и от Турция до началото на тази седмица у нас не са били приети мигранти по квотите.

От Италия нашата страна следва да приеме 471 души, като до юни желание да дойдат у нас са проявили 140 мигранти. Общо 13 държави от ЕС, сред които и нашата, не са приели досега сирийски бежанци от Турция по споразумението с Анкара.защита в Европа.

Програмата, изготвена от Европейската комисия, беше одобрена с мнозинство от гласовете на страните членки въпреки съпротивата на бивши комунистически страни, които настояват, че обществата им не могат да интегрират мюсюлмански имигранти.

Унгарският външен министър Петер Сиярто определи като "възмутително и безотговорно" решението на съда, предаде Асошиейтед прес. Сиярто заяви, че това решение поставя в опасност сигурността и бъдещето на Европа. Той предупреди, че Унгария ще продължи да оспорва опитите на ЕС да принуждава страните членки да приемат кандидати за убежище.

Сиярто добави, че Унгария ще продължи също да поставя ударението върху защитата на външните граници на ЕС и че е време ЕС да се откаже от "неуспешния" механизъм за презаселване на кандидати за убeжище.

Словашкият премиер Роберт Фицо на свой ред заяви, че държавата му уважава решението на Съда на Европейския съюз да отхвърли жалбата им с Унгария срещу миграционната политика на ЕС, но няма да промени негативното си отношение към бежанските квоти, предаде Ройтерс.

"Позицията ни за квотите остава непроменена", каза Фицо. Ще продължим да работим за това солидарността да бъде изразена по различен начин, а не други страни да ни натрапват мигранти, които и без това не искат да са тук", добави той.

Полша ще продължи да отказва да приема мигранти по схемата на ЕС за презаселване въпреки решението на Съда на ЕС, че Брюксел има право да принуждава държавите членки да приемат кандидати за убежище. Това заяви днес полският премиер Беата Шидло, цитирана от Ройтерс.

"Бях убедена, че съдът ще вземе такова решение, но това по никакъв начин не променя становището на полското правителство за миграционната политика", заяви Шидло пред репортери в кулоарите на бизнес конференция.

Решението на съда обаче бе приветствано от организацията "Амнести интернешънъл".

"Словакия и Унгария се опитаха да се измъкнат от системата на ЕС за солидарност, но всяка страна трябва да играе роля в закрилата на хората, бягащи от насилие и преследване", заяви в изявление на организацията директорът и за Евросъюза Иверна Макгоуън. Тя призова страните от ЕС да бъдат солидарни едни към други и с кандидатите за убежище, които търсят защита в Европа.

Германският външен министър Зигмар Габриел обяви в комюнике: "Винаги съм казвал на нашите източноевропейски партньори, че е правилно, ако има съмнение, нещата да се изясняват по съдебен ред. Сега обаче очакваме от всичките си европейски партньори да се придържат към решението и да приложат споразуменията незабавно".

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?