Атина и Брюксел отново не се разбраха

Еврогрупата даде на Гърция пет дни да приеме удължаване на спасителната програма

Гръцкият финансов министър е "оптимист", пазарите не споделят мнението му

 Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум и гръцкият финансов министър Янис Варуфакис

Разговорите между финансовите министри от еврозоната и Гърция отново се провалиха в понеделник вечер. Според информационните агенции оставащата дълбока пропаст между Атина и нейните кредитори предвещава голяма несигурност и поставя под въпрос самото бъдеще на Гърция във валутния съюз.

Следващата възможност за разговори между двете страни е във вторник, когато се провежда отдавна планираното заседание на министрите на финансите от целия Европейски съюз, на което най-вероятно Гърция отново ще бъде централна тема.

Еврогрупата даде на Гърция срок до петък да се съгласи да бъде продължена оздравителната ѝ програма, но гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис изрази надежда за възможно постигане на съгласие до 48 часа.

На практика това е ултиматум към гръцката страна, след като Варуфакис отхвърлил предложението на партньорите си за удължаване на действието на спасителната програма.

Гърция предпочита спиране на тази програма и заменянето ѝ със схема за временно финансиране. Мотивът на левите в Атина е, че действащата програма налага строги мерки за бюджетни икономии, а левицата спечели изборите с обещанието да сложи край на политиката на строги икономии.

Кредиторите от Еврогрупата обаче настояват продължаване на досегашната спасителна програма, за да има повече време за преговори с гърците за намирането на решение.

След заседанието на първите финансисти от Еврогрупата в понеделник вечерта, нейният председател Йерун Дейселблум каза, че в петък е възможно да има нова среща, като добави, че "това зависи от гърците".

"Силните ми предпочитания са да има удължаване на тази програма и все още мисля, че това е възможно", каза той на пресконференция в Брюксел. По думите му "положителен изход" ще има, ако Атина поиска удължаване на действието на сегашната програма, която е достатъчно "гъвкава".

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис изрази увереност, че страната му ще постигне споразумение с Еврогрупата до два дни. "Нямам никакво съмнение, че през следващите 48 часа Европа ще успее да (излезе с предложение), за да започнем истинската работа и да договорим нов (спасителен план)" за Гърция, каза Варуфакис. Той прояви оптимизъм, че "Европа ще направи обичайния си номер: ще извади добро споразумение... от ситуация, която изглежда патова".

В същото време гръцкият министър на финансите отбеляза, че ултиматумът, даден от Еврогрупата на страната му, да реши до пет дни дали иска продължаване на сегашната стабилизационна програма за нея, не е от полза. Гърция няма да приеме строгите мерки за икономии, включени в настоящия план, потвърди той.

Реакцията на пазарите

Атинската фондова борса отчете спад от 4,54 на сто при откриването на днешната сесия след провала на снощната среща на Еврогрупата, посветена на Гърция. Към 10.45 часа местно време водещият индекс Athex отчиташе спад от 3,59 на сто до 828,88 пункта, след като малко след началото на търговете изгуби 4,54 на сто. Котировките на гръцките банки се понижиха с 9,3 на сто.

Лихвите по гръцките облигации отново прехвърлиха прага от 10 процента поради липсата на съгласие между Атина и нейните кредитори. След спокойно начало на търговския ден, доходността по 10-годишните дългови книжа на Гърция започна рязко да нараства и малко преди 10 часа средноевропейско време (9 часа по Гринуич) достигна 10,368 на сто спрямо 9,653 процента вчера при закриването на вторичния пазар, където се търгува вече емитиран дълг.

Гръцките банки губят по около 2 милиарда евро депозити на седмица. Ако този темп на отлив се запази, за 14 седмици допълнителните гаранции на банките за нови заеми ще свършат, съобщи Ройтерс, като се позова на оценка на Джей Пи Морган.

Институцията е изчислила, че от максимум 108 милиарда евро финансиране, което може да бъде получено от Европейската централна банка и националната централна банка, гръцките банки вече са използвали 80 милиарда евро. Остават 28 милиарда евро при необходимост.

Оценката за достъп на гръцките банки до финансиране се прави на фона на неяснотата колко дълго те могат да продължат да функционират, докато трае спорът между Атина и международните кредитори по спасителната програма, отбелязва агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?