Предстои ново съдбовно гласуване в парламента в Атина

Еврогрупата готви извънредни мерки за Гърция

Гръцки политици предупреждават за катастрофа, ако не бъдат приети мерките за икономии

Премиерът на Гърция Андонис Самарас

Еврогрупата, която включва финансовите министри от страните от еврозоната, готви извънредни мерки по отношение на Гърция, за да се избегне евентулно ново преструктуриране на нейния дълг, съобщава гръцката агенция АНА-МПА, като се позовава на германското сп. "Шпигел".

Мерките включвали намаляванена лихвите, които Гърция плаща по заемите си, както и понижаване на таксите за обслужване на нейния дълг.

Според "Шпигел" обмисляло се Европейската централна банка да получава по дълго време, отколкото е предвидено, краткосрочни гръцки държавни облигаии, и да осигури също и един мостов заем на страната.

Планът на Еврогрупата предвиждал още националните централни банки, които държат отдавна гръцки ценни книжа в своите портфейли, да преведат на Атина по-рано своите печалби.

Наред с това пък гръцките банки, засегнати от кризата, щели да получат директна капиталова помощ от европейския стабилизационен фонд. "Шпигел" смята също, че на Гърция ще ѝ бъде необходимо и допълнително финансиране заради отсрочката от две години, която страната поиска, за да може да сложи в ред своите финанси.

Негласуването на мерките за икономии ще е равносилно на катастрофа

Същевременно гръцкият премиер Андонис Самарас призова партньорите от своя коалиционен кабинет да гласуват следващата седмица бюджета за 2013 г.. и новите мерки за икономии, като потвърди, че това ще са не само последните мерки, но и с приемането им най-сетне ще сложи край на сценариите за излизане на страната от еврозоната.

Евентуално излизане на Гърция от еврозоната ще е равносилно на девалвация и на инфлация със загуби на 80 на сто от жизнения стандарт, който гърците са имали през 2009 г.,  ще взриви страната и ще постави на огромни рискове всички открити национални въпроси, предупреди още Самарас.

Той увери, че няма да има повече орязване на заплати и пенсии и че намаляването на бюджетния дефицит с 13,5 млрд. евро, колкото е размерът на предложението от новите мерки за икономии, ще е последното. Премиерът даде да се разбере, че гласуването на мерките трябва да стане незабавно, за да може страната да получи транша от 31,5 млрд. евро, от които по думите му само 10 на сто ще отидат при кредиторите.

Истински се боря, за да вземем повече пари, така че да бъдат покрити дълговете на държавата и да бъде стимулирана икономиката. Парите, които ще влязат на пазара, ще са повече от съкращенията, които ще бъдат направени. След като бъдат гласувани мерките и вземем транша, свежи пари ще влязат в домакинствата и предприятията, а страхът от връщане на драхмата ще отстъпи място и ще започнат да идват инвестиции, каза още Самарас.

Пред депутатите от парламентарната група на неговата партия Нова демокрация Самарас отправи и косвена покана към коалиционния си партньор в кабинета - Демократичната левица ДИМАР, да не се оттегля от гласуването, насрочено за сряда.

В интервю за в. "Етнос" лидерът на малката лява партия Фотис Кувелис заяви, че подкрепя бюджетните мерки, но подчертава, че позицията на партията му остава неизменна и че тя няма да гласува мерките, отнасящи до пазара на труда. Като отговорни за политическата безизходица Фотис Кувелис посочва Тройката кредитори и последните действия на премиера. Водачът на ДИМАР остава открит също и въпроса за гласуването на бюджета за 2013 г., но подчертава, че не желае да предизвика "пукнатини" в отношенията с правителствената коалиция.

Гърция е застрашена от фалит и излизане от еврозоната, ако следващата седмица парламентът не гласува новите мерки за икономии и бюджета на страната за 2013 г., предупреди и финансовият министър Янис Стурнарас, цитиран от радио Атина в неделя.

Излизане на Гърция от еврозоната би се равнявало на катастрофа, предупреждава бившият гръцки президент Константинос Стефанопулос в интервю за кипърския гръцки в. "Филелефтерос". Щем не щем ще останем в еврозоната, имам надежди за това, изтъква бившият държавен глава и обяснява, че оттегляне на Гърция от еврозоната ще донесе тотална катастрофа на страната.

Той признава, че икономическата криза в Гърция е започнала "откакто в страната са започнали назначения в държавната администрация и прекомерно високи разходи, които не могат да бъдат поети от икономиката".

Запитан дали новите мерки за икономии и бюджетът за 2013 г. ще бъдат гласувани от парламента, Стефанопулос отговаря: "те знаят (в парламента), че ще стигнат до мнозинството, което имат Самарас и Венизелос" (лидерите на другите две партии от правителствената коалиция - Нова демокрация и ПАСОК).

Страна под стачна обсада

Южната ни съседка от утре е под стачна обсада заради предстоящото гласуване на новите мерки за икономии на стойност 13,5 млрд. евро, които са условие страната да получи жизненоважния за нея пореден транш в размер на 31,5 млрд. евро от международната финансова помощ.

На улиците утре излизат работещите в градския транспорт, а на 6 и 7 ноември ще се състои обща 48-часова стачка по призив на синдикатите. През тези два дни напълно парализиран ще бъде общественият и частният сектор в страната. Стачката съвпада с гласуването на мерките, което е насрочено за 7 ноември.. Двамата са с изравнени позиции във Флорида, а в Колорадо Ромни води с два процента.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани