Еврогрупата критикува Кипър, че се бави с реформите

Кипър е бил критикуван от Еврогрупата, че се бави с реформите, съобщава от Брюксел кипърският гръцки в. "Филелефтерос", цитиран от БТА във вторник.

Изданието твърди, че финансовите министри от еврозоната в понеделник са поискали от правителството в Никозия да финализира с ускорени темпове оздравяването на водещата Банка на Кипър и да приложи всички поети ангажименти, произтичащи от кредитното споразумение с островната държва.

На заседанието на 17-те на кипърския финансов министър ясно е било дадено да разбере, че оздравяването на Банката на Кипър "представлява първи и непосредствен приоритет".

Съгласно графика до средата на юли Банката на Кипър трябва да излезе от режима на оздравяване, като реализацията на този проект е условие за постепенно премахване на ограниченията, наложени върху движението на капитали на тази първа по големина банка, които задушават икономиката на острова.

Тройката международни кредитори /ЕС, ЕЦБ и МВФ/ се очаква да пристигнат в Никозия на 17 юли, за да дадат първата си оценка по изпълнение на финансовото споразумение с Кипър. В рамките на мисията на "тройката" под лупа ще бъдат поставени бюджетните показатели и състоянието на дълга, като целта на кредиторите ще бъде да се установи дали кипърската страна спазва договореностите.

Международните кредитори отпуснаха първия транш от 3  млрд. евро на Кипър. Средствата са в рамките на одобрената спасителна финансова помощ за острова на стойност 10 млрд. евро, като кредиторите ясно заявиха, че първоначалната им оценка на програмата на правителството, която ще стане на експертно ниво през юли, а след това и на политическо ниво през септември, трябва да "трасира" пътя за по-нататъшно прилагане на реформите.

Кипърското правителство пое ангажимент да бъде преструктурирана изпадналата в криза Банка на Кипър, като се предполага, че този експеримент ще предопредели до голяма степен и оценката на "тройката" по прилагане на споразумението с кредиторите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?