Еврогрупата отложи решението за Гърция, не вярва на политиците в Атина

Страната е парализирана от поредната 48-часова стачка

Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос и директорът на МВФ Кристин Лагард

Финансовите министри от еврозоната отложиха за сряда следващата седмица решението си за втория спасителен пакет за Гърция. Вбесени от седмиците на протакане и неразбирателство и от серията неизпълнени от Атина обещания, те настояват гръцкият парламент предварително да гласува споразумението за нови рестриктивни мерки, а партиите, подкрепящи коалиционното правителство на Лукас Пападимос да се ангажират писмено с изпълнението им.

"Въпреки целия важен напредък, постигнат през последните дни, днес ние още нямаме на масата всички елементи", каза след продължило пет часа и половина в Брюксел заседание на министрите на финансите на страните, чиято национална валута е еврото председателят на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер.

"Ако гръцкият парламент вземе решения през следващите дни въз основа на предишни действия, следващата седмица може да финализираме решението за цялостен спасителен пакет", заяви еврокомисарят по икономически и валутни въпроси Оли Рен.

"Чрез конкретните си действия, базирани на законодателството, гръцкото правителство може да убеди европейските си партньори, че е възможно програмата за втори спасителен пакет да проработи", допълни Рен.

В сряда министрите от еврозоната ще се съберат отново в белгийската столица, за да решат дали са налице необходимите условия, за да продължи процедурата по отпускането на помощта от 130 милиарда евро, каза Юнкер. Ако Гърция не получи помощта, още следващия месец ще бъде изправена пред банкрут, тъй като не е в състояние да покрие облигационен дълг от 14,5 милиарда евро, който трябва да се изплати на 20 март.

Стратегическият избор на Гърция е дали иска да остане в еврозоната

До сряда Гърция трябва да направи стратегически избор дали иска да остане в еврозоната, заяви гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос след края на заседанието на Еврогрупата.

Той отбеляза, че финансовите министри не са взели окончателно решение за новия заем за Гърция заради възраженията на много държави, че не е постигнато споразумение по всички мерки, които кредиторите искат от Атина.

Според Венизелос Еврогрупата е обърнала особено внимание на факта, че още няма поет писмен ангажимент за изпълняване на програмата за реформи от лидерите на партиите, подкрепящи правителството на Лукас Пападимос. Той призова политическите сили в страната да поемат отговорност и да направят каквото е необходимо, за да може до следващото заседание на Еврогрупата на 15 февруари да бъдат изпълнени условията за одобряване на новия заем за Гърция.

На въпрос дали е обсъждана идеята на Франция и Германия за създаването на "блокирана сметка", която да обслужва кредиторите на Гърция, Венизелос е отговорил положително.

Нова 48-часова стачка парализира страната

В същото време Гърция е парализирана в петък от нова 48-часова стачка, обявена от двете най-големи синдикални централи, обединяващи работещите в частния и държавния сектор - ГСЕЕ и АДЕДИ, в знак на протест срещу новите мерки за икономии, които се определят от тях като шокови.

Общественият транспорт в страната ще бъде блокиран, влаковете няма да се движат, а корабите ще останат по пристанищата, учебни занятия също няма да има, тъй като в стачката ще се включат и преподавателите, съобщават гръцките медии.

Голяма протестна демонстрация е насрочена за неделя – 12 февруари, на площад "Синтагма" пред сградата на гръцкия парламент. Прокомунистическият синдикат ПАМЕ организира от днес демонстрации в няколко големи града в страната.

Убиват демокрацията в страната, която ги роди, заяви секретарят на конфедерацията ГСЕЕ Филипас Томас.

"С увеличаването на безработицата, изчерпването на източниците на доходи, задълбочаването на рецесията и засилването на социалните вълнения, песимизмът и недоволство се засилват, както и убеждението, че строгите мерки за икономии няма да имат резултат и въпросът вече ще бъде не дали Гърция ще фалира, а кога", коментира британският вестник "Гардиън".

Същевременно най-големият полицейски синдикат в Гърция обвини в нарушение на суверенитета на страната големите ѝ кредитори – МВФ, ЕС и Европейската централна банка и заплаши с арест чиновниците от "тройката". Това се казва в писмо на синдиката, цитирано от агенция "Ройтерс".

 

От синдиката считат, че мерките за орязването на бюджета на Гърция, искани от кредиторите ѝ, ще доведат до масови безредици, подобни на тези от миналото лято. Полицаите заявяват, че няма да спират вероятните вълнения на народа.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?