Дългоочакваната среща не доведе до резултат, докато Гърция върве към банкрут

Еврогрупата предупреди Атина: Без реформи няма да има пари

"Икономист" изкова нова дума: "Гредж" - Гърция на ръба

Еврогрупата предупреди Атина: Без реформи няма да има пари

Финансовите министри от еврозоната предупредиха Гърция, че нейното ляво-радикално правителство няма да получи финансова помощ, докато не се съгласи на цялостен план за икономически реформи, стана ясно след срещата в петък. Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, чиято страна се доближава опасно близо да банкрута, имаше тежка сутрин, отбелязва Ройтерс. Колегите му останалите страни в еврозоната се оплакват, че разговорите "не стигат до никъде", а един министър каза, че може би е време правителствата да се подготвят за План Б – на банкрута на Гърция.

Въпреки продължилите седмици преговори, настоящата дългоочаквана среща в латвийската столица Рига завърши без споразумение между Гърция и кредиторите ѝ. Различията остават големи, представеният от правителството в Атина списък с реформи е неудовлетворителен за кредиторите, а без тяхното одобрение страната не може да получи оставащите 7.2 милиарда евро от спасителния финансов пакет.


Все още има време за компромис, който да позволи на Гърция да остане в еврозоната, но шансовете за това намаляват с всяка изминала седмица и скоро гръцката криза може да се разрази с още по-голяма сила.


Еврогрупата: На Гърция ѝ изтича времето

Гърция трябва да напредне значително по плана си с реформи, ако иска да получи спасителните заеми, заяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от Асошиейтед прес. Той предупреди, че на Гърция ѝ изтича времето, в което да си осигури пари, с които да избегне фалита и че вината за това е на Атина.

Гърция няма да получи никакви пари без всеобхватно споразумение по програмата за реформи и други въпроси, заяви председателят на еврогрупата. На въпрос дали Атина може да получи някаква международна помощ преди да бъде постигнато всеобхватно споразумение той отговори: "Краткият отговор е "не"".

Янис Варуфакис бе остро критикуван, допълни Дейселблум: "Не мога да навлизам в подробности как мина дискусията. Ще кажа обаче, че по адрес на гръцкия финансов министър бяха направени много критични изказвания. За два месеца (на преговори по програмата за реформи на Атина) напредък не бе постигнат. Тонът на дискусиите бе много критичен".

"Безпокойство в еврогрупата заради ограничения напредък в разговорите с Гърция. Спешна нужда от ускоряване на преговорите", обобщи в Туитър еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис, цитиран от Франс прес.

Европейският комисар за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси отбеляза, че има известен напредък, но двете страни са далече от споразумение. "Посланието ни е много ясно: нещата трябва да се ускорят още днес, трябва да се увеличат усилията и няма друг избор за една стабилна Гърция, привързана здраво към еврозоната", допълни Московиси.


Еврогрупата отново ще обсъжда програмата за подпомагане на Гърция на 11 май на следващата си редовна среща в Брюксел.

Варуфакис: Еврозоната няма правото да не постигне споразумение
Преди срещата Варуфакис предложи някои компромиси, за да осигури ново финансиране преди страната му да остане без пари, като заяви в блога си, че е отворен за някаква приватизация, както и комисия, независима от правителството, да контролира събирането на данъците.

Той обаче отхвърли всякакво допълнително орязване на заплатите и пенсиите.

Нашето правителство силно желае да рационализира пенсионната система (като ограничи ранното пенсиониране, например), да продължи с частична приватизация на публични активи...да създаде напълно независима данъчна комисия", каза Варуфакис.

Еврозоната и Гърция "нямат правото да не постигнат споразумение", заяви той след срещата и призна, че преговорите "се влачат".

"Причината обаче е, че ние не искаме да поемем ангажименти, които не бихме могли да изпълним (...), които гърците не могат изцяло да подкрепят."

Споразумението за отпускането на следващия транш от международния кредит трябва да бъде постигнато възможно най-скоро, тъй като страната е притисната от времето, допълни Варуфакис.


"Ние сме заинтересовани от процес, който ще донесе резултати. Настроени сме оптимистично, тъй като по редица въпроси мненията на страните се сближиха. Това е европейското семейство, в което всички въпроси трябва да се решават навреме", допълни Варуфакис.


Меркел: Трябва да се направи всичко възможно, за да не остане Гърция без пари

По-рано германският канцлер Ангела Меркел заяви, че трябва да бъде направено всичко възможно, за да се попречи Гърция да остане без пари, преди да е постигнала споразумение с международните си кредитори, предаде Ройтерс.

Меркел говори след среща в четвъртък вечерта, която тя определи като "конструктивна", с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Двамата са се договорили да не разкриват подробности за съдържанието на разговора.


Запитана колко голям е рискът Гърция да остане без пари преди да бъде постигнато споразумение между Атина и нейните кредитори, Меркел заяви: "Трябва да бъде направено всичко, за да се попречи на това".

Агенция Блумбърг говори за Гърция като за страна, намираща се във "финансово менгеме", и намеква за европаника. За гръцката криза сп. "Икономист" използва ново понятие - "Гредж", съчетание на думите "Greece" и "edge" (Гърция и край, на ръба), като изтъква, че страната е на ръба на пропастта.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?