"Еврохолд" е предлагал финансово партньорство на "Инерком" за ЧЕЗ

"Еврохолд" е предлагал финансово партньорство на "Инерком" за ЧЕЗ

Сегашният определен за купувач на българските активи на чешката енергийна група ЧЕЗ . "Еврохолд", е предлагал на предишния кандидат "Инерком" финансово партньорство в сделката, която обаче така и не се състоя, след като Комисията за защита на конкуренцията забрани придобиването. Това обясниха от застрахователния холдинг и ЧЕЗ, след като от чешката Пиратска партия публикуваха водени бележки от среща на нейни политици с с ръководството на държавната енергийна компания, на която са обсъдени детайли около тази сделка и продажбата на ТЕЦ "Варна" на дружество на Данаил Папазов, бивш транспортен министър от близкото да ДПС правителство на Пламен Орешарски.

Още когато стана ясно, че ЧЕЗ и "Еврохолд" са сключили договор за покупко-продажбата на енергийните активи у нас от холдинга казаха, че решили да разширяват бизнеса си в тази посока малко след като чешката компания вече беше стартирала процедурата за българските си дружества и съжалили, че не могат да се включат. Отворил им се обаче отново шансът, когато бе прекратен договорът с "Инерком", която не успя да осигури одобрението на антимонополната комисия и да плати обещаната сума по сделката в уговорения срок.

Сега става ясно, че от "Еврохолд" са опитали все пак да се включат, предлагайки финансиране на "Инерком..

"Когато "Инерком" се опитваше да намери финансови партньори сред банките и инвестиционните фондове, "Еврохолд" беше един от потенциалните партньори. До сделка между "Инерком" и "Еврохолд" никога не се стигна", заяви говорителят на ЧЕЗ Алице Хоракова.

Според записките на Пиратската партия зам-шефът на борда на ЧЕЗ Томаш Плескач след провала на сделката с "Инерком" компанията е поканила отново участниците в процедурата да дадат нови оферти. "Еврохолд" попаднал сред тях именно заради разговорите си с фирмата на Гинка Върбакова.

"Не, не сме играли с Гинка. Миналата година някъде по това време юни, когато стана ясно че "Инерком" има затруднение да направи сделката, се свързахме с "Инерком" и се опитахме да закупим компанията. Естествено, уведомихме ЧЕЗ, тъй като без разрешение на "ЧЕЗ Груп", това не може да се случи. Проведохме две-три срещи с "Инерком” - не се разбрахме, тъй като те държаха да имат контрол... с това приключиха нашите връзки с "Инерком", обясни председателят на надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов пред бТВ.

Той обаче се е срещал не с Гинка Върбакова, която се води собственик на "Инерком" а със съпруга ѝ Славчо Върбаков. Пред "Биволъ" Христов коментира, че и Върбаков не бил лицето, което можело да взема решения за сделката.

По думите на представителя на "Еврохолд" преговорите за влизане на холдинга в сделката на "Инерком" с ЧЕЗ се провалили защото не било ясно кой и с какви пари стои зад фирмата на Върбакова, а и от "Инерком" настоявали да държат 51% от бъдещото дружество, което ще поеме бизнеса на ЧЕЗ в България.

Другата дискутирана тема между Пиратската партия и ръководството на ЧЕЗ е била сделката за продажбата на ТЕЦ "Варна" срещу 48.5 млн. евро на фирмата "Сигда" на сина и дъщерята на Данаил Папазов, които след това продадоха 70 на сто дяловете си на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Проблем, според Пиратите, е ниската цена за въглищната централа, която бе придобита от ЧЕЗ за 206 млн. евро, но след като бе орязяна от студения резерв и не можа да си осигури подкрепа за преобразуването ѝ на газ бе принудна да я затвори в началото на 2015 г. 

Според Томаш Пласкач са спорни твърденията на Данаил Папазов, че ТЕЦ "Варна" е частично трансформирана от въглищна в газова централа. Той заявява, че това не е вярно, без да е ясно на какво базира думите си, пише изданието "Капитал". Плескач изказва съмнение и доколко ТЕЦ "Варна" може да включи мощностите си в рамките на 8 часа, каквито ангажименти има поети по договорите си за "студен резерв".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?