"Еврохолд" е привлякъл три западни банки за сделката с ЧЕЗ

"Еврохолд" е привлякъл три западни банки за сделката с ЧЕЗ

Определеният за ексклузивен купувач на българските активи на чешката енергийна компания ЧЕЗ е привлякъл три западни банки за финансиране на сделката за електроразпределителната мрежа на Западна България, доставчика на ток в региона и още няколко компании. Това е съобщил шефа на надзора на застрахователния холдинг "Еврохолд" Асен Христов на среща с чешки журналисти в София, цитиран от "Лидове новини" в четвъртък.

По думите на Христов са водени разговори със седем банки, пет от които са изразили готовност да финансират покупката на енергийните активи. Избрани са три от тези банки, които са западни и са в топ 10, обяснява той, но не посочва кои са финансовите институции.

Причината е, че все още не са финализирани договорите, върви процедурата на получаване на писмата за ангажименти, които да се представят пред ЧЕЗ.

Христов отрича холдингът да смята да ползва руско финансиране, каквито информации има. В сделката "няма руски пари и руско влияние", обявява той.

Именно данни за офшорно финансиране и руски пари зад предишния предпочетен купувач на активите на ЧЕЗ в България – "Инерком", доведоха до тежък политически и обществен скандал, след който Комисията за защита на конкуренцията забрани на пазарджишката фирма на Гинка Върбакова да придобие дружествата на чехите у нас.

От "Еврохолд" не посочват какво финансиране ще осигурят от трите банки в допълнение към увеличението на капитала на холдинга с 80 млн. евро с емитираните преференциални акции, пусната на борсата, и с плановете за предоговаряне на съществуващия в холдинга мецанин фонд ще са налични средвства в размер на 120-130 млн. евро.

По неофициална информация на Mediapool предложената от "Еврохолд" цена за дружествата на ЧЕЗ в България е около 320 млн. евро.

Това е под офертата на Върбакова за 340 млн. евро, но докато траеха процедурите около финализирането на сделката с нея, което не се случи, продаваните дружества влошиха финансовите си резултати.

От думите на Христов става ясно, че "Еврохолд“ възнамерява да използва одиторските услуги на "Грант Торнтон“ за приключване на сделката, както и експертизата на руската "Ренесанс Кепитъл“, но в областта на енергийните въпроси. "Ренесанс Кепитъл" няма да участва с финансиране в сделката, уточнява той.

Предстои да се види изходът от разговорите за българските активи на ЧЕЗ, чийто главен изпълнителен директор Даниел Бениш съобщи преди дни, че компанията смята да се раздели и със собствеността си в Румъния и Турция. Целта е да се осигурят десетки милиарди крони за изграждане на възобновяеми източници и нови ядрени блокове, както и за модернизация на разпределителната мрежа, каза Бениш пред чешкото издание "Хосподарски новини". Според изданието ЧЕЗ Груп иска да се отърве и от дистрибуторски и търговски дружества, каскади от малки водноелектрически централи и евентуално вятърна централа в Румъния и дял в електроцентрали в Турция. "Мислим да напуснем Полша, за да намалим въглеродните емисии в групата, където имаме две въглищни електроцентрали", обяснява Бениш.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес