"Еврохолд" най-накрая може да вземе бизнеса на ЧЕЗ

Сделката е одобрена и от енергийния регулатор

"Еврохолд" най-накрая може да вземе бизнеса на ЧЕЗ

Застрахователният холдинг "Еврохолд" вече може да финализира сделката за придобиването на енергийния бизнес на чешката група ЧЕЗ в България, след като във вторник Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) я одобри. С това падна и последната пречка пред приключването на проточилото си с години оттегляне на ЧЕЗ от България.

КЕВР обяви, че е приела решение за даване на разрешение на "ЧЕЗ" а.с. да се разпореди с притежаваните от него 67% от акциите от капитала на "ЧЕЗ Разпределение България", като ги продаде и прехвърли на дружеството "Ийстърн Юропиън Електрик Къмпъни, което е част от групата "Еврохолд България".

Положителното становище се дава след дадените съответни мнения на Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция "Разузнаване", Държавната агенция за национална сигурност, Министерството на енергетиката и Комисията по финансов надзор. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд София - град в 14-дневен срок, посочват от КЕВР.

Одобрението на енергийния регулатор бе необходимо след вменено му законово задължение да се произнася при разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20 на сто от капитала на търговски дружества, които осъществяват лицензионна дейност по пренос и разпределение на електрическа, топлинна енергия или природен газ.

До това изискване се стигна след скандала с първата сделка на ЧЕЗ за продажбата на българските ѝ активи на пазарджишката фирма "Инерком" на Гинка Върбакова. Тя бе напълно непозната за широката общественост до началото на февруари 2018 г., когато бе обявено, че малката ѝ фирма ще купи солидния бизнес на ЧЕЗ у нас. Последваха политически препирни и съмнения, че Върбакова е подставено лице. Стана ясно, че държавната Българска банка за развитие е щяла да гарантира сделката, както и още три български банки. Обявено бе намерение на държавата да замести Върбакова в сделката, но до това не се стигна.

Комисията за защита на конкуренцията забрани придобивката, последваха обжалвания, но самата ЧЕЗ се отказа от сделката с "Инерком" и през пролетта на 2019 г. станаха ясни преговорите с "Еврохолд". Още докато течаха те обаче Комисията за финансов надзор започна проверки в застрахователния холдинг дали има финансова мощ да придобие дружеството. Резултатите от тях така и не станаха факт, но бяха изпратени от КФН на прокуратурата, данъчните и ДАНС. Така и не стана ясно какво се е случило след това.

В изтекли в началото на юни 2019 г. записи с глас като на премиера Бойко Борисов се дават инструкции: "Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по "Еврохолд" на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене". Така е не се разбра кой е "оня", но в енергийните среди се твърди, че и ЧЕЗ, и "Еврохолд" са били разубеждавани от "правителствени емисари" да се откажат от сделката. Софийската градска прокуратура образува проверка как е направен и дали е манипулиран този запис. Междувременно, две международни експертизи – поръчани от сайта "Биволъ" и от евродепутата от социалистите Елена Йончева, установиха, че записът на премиера Бойко Борисов е автентичен.

В крайна сметка тя също бе забранена от антимонополния орган пред октомвриl, но след като Върховният административен съд върна казуса за ново разглеждане в КЗК, комисията обърна мнението си и я разреши през октомври 2020 г..

Сегашното одобрение на КЕВР ще позволи приключването на сделката за 350 млн. евро, при която специално създаденото от "Еврохолд" в Холандия дъщерно дружество "Ийстърн Юропиън Електрик къмпани" ще придобие контрол над шест от дружествата на ЧЕЗ в България. Реално "Еврохолд" ще получи 67 на сто от акциите в мрежовия оператор в Западна България и също толкова от снабдителя с ток в този регион, както и ще вземе изцяло търговец на ток, два ВЕИ проекта и дружество за информационни технологии.

От "Еврохолд" обявиха през лятото на 2019 г. намерението се да станат регионален енергиен играч, обещаха да са по-добър собственик от ЧЕЗ и управлението на електроразпределителното и електроснадбителното дружество да не доведе до повишаване на цените на тока, като в същото време се гарантира сигурността на електроенергийните доставки и услугите се модернизират.

Купувачът сега информира, че следващите стъпки по реализирането на сделката са подписването на договорите за финансиране и прехвърлянето на акциите. Финансирането ще бъде осигурено чрез собствени средства и заемен капитал от водещи глобални инвестиционни банки. Преди време стана ясно, че 300 млн. евро за сделката са осигурени от германската "Дойче банк" и японската "Номура" като синдикиран заем. Разчиташе се и на набиране на капитал през борсата, където е листнат "Еврохолд", това така и не стана, но холдингът обяви, че разполага с налични средства, което ще включи в плащането на сделката.

"Разрешителните от антимонополния орган и енергийния регулатор ни позволяват да пристъпим към финансирането и финализирането на сделката. Имаме подкрепата на глобални инвестиционни банки с богат опит в подобни сделки, които ще обезпечат необходимия заемен капитал. След завършване на придобиването ще работим за създаването на силна регионална ютилити компания", коментира ​Васил Стефанов, ръководител "Придобивания и сливания" в "Еврохолд България" в съобщението на холдинга.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?