"Еврохолд“ с амбиция за регионален енергиен играч

Не съм Гинка, с Цветан Цветанов сме на "здравей“ и зад фирмата стоят само акционерите й, каза Асен Христов

Асен Христов

Купувачът на електроразпределителната мрежа и доставчика на ток в Западна България – застрахователният холдинг "Еврохолд“, има амбицията да придобие и други енергийни активи в региона на Балканите, за да стане регионален играч. Това, че цените на тока у нас са силно регулирани не притеснява акционерите на компанията, че няма да могат да избият инвестицията си от 335 млн. евро в покупката на 67 на сто от активите на чешката ЧЕЗ у нас и още четири нейни дружества. Те разчитат да развиват този бизнес със сериозна инвестиционна програма в намаляването на техническите загуби и подобряване качеството на услугите си. За да стане това, "Еврохолд“ вече е привлякла чужди и български енергийни експерти.

Само акционерите стоят зад компанията, не съм Гинка, холдингът не е Гинка, а с Цветан Цветанов се познаваме от времето, когато студенти се събирахме да тичаме заедно, само на "здравей“ сме, заяви по повод публикации председателят на надзора на "Еврохолд“ и съакционер в холдинга Асен Христов пред журналисти в понеделник вечерта. В срещата с медиите участваха и  председателят на борда на директорите и също акционер Кирил Бошов и шефът на финансовото дружество на холдинга "Евро Финанс“ Васил Стефанов, който отговаря за сливанията в групата.

Миналата седмица "Еврохолд“ и ЧЕЗ подписаха договор за придобиването на шестте дружества на чешката компания в България за 335 млн. евро. До сделката се стигна, след като предишният определен купувач – пазарджишката "Инерком“ на Гинка Върбакова, срещна проблеми с одобрението си от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), а според Христов – и с финансирането, защото банките не са се доверили на толкова малък играч като нея.

Очакване за финал на сделката в края на 2019 г.

От "Еврохолд“ смятат, че няма да имат такива проблеми и очакват до края на годината да получат одобрението не само на КЗК, но и на Комисията на енергийно и водно регулиране (КЕВР), която обаче все още няма правила, по които да оценява енергийните сливания. Подписаният договор с ЧЕЗ ще важи и след Нова година, каза Христов и обясни, че този път от ЧЕЗ са подходили по-различно отколкото при случая с Върбакова. Сега те са поискали финансирането да се осигури предварително и вече продавачът е  получил своите гаранции, че ще има плащане.

Христов каза, че до месец и  половина най-късно документите за одобрението на сделката с ЧЕЗ ще бъдат внесени в КЗК и тя да получи зелена светлина. "Еврохолд“ няма да фалира без тази сделка, 80 процента от бизнеса ни е в чужбина, но се надяваме тя да се случи“, отбеляза той.

По думите му основните акционери в "Еврохолд“ – неговата компания "Старком“, притежаваща 54 на сто, и люксембургският фонд "Кей Джей Кей“, държащ 12 процента, поне от преди две години са се заинтересували от придобиване на енергийни активи и дори съжалили, че изпуснали участието в процедурата за продажбата на активите на ЧЕЗ в България. След обрата с "Инерком“ не се поколебали да се включат и дори по думите на Христов са предложили по-добра оферта от пазарджишката.

Парите - от "Дойче банк", "Номура" и вдигане на капитала

Сделката ще бъде финансирана със заем от германската "Дойче банк“ и японската "Номура“, които ще отпуснат общо 300 млн. евро синдикиран кредит. Тези банки дори са потвърдили готовността си да предоставят допълнителни средства на "Еврохолд“ и придобиваните от него енергийни дружества за погасяване на техни заеми и финансиране на инвестиционните им програми.

Холдингът чака също така одобрение от Комисията за финансов надзор на проспекта за увеличение на капитала му на Българската фондова борса с 80 млн. евро. От "Кей Джей Кей“ вече са заявили интерес да запишат нови акции, както и пенсионни фондове и чужди компании и дори се очаква презаписване на увеличението на капитала, коментира Христов. Отделно на разположение са 120 млн. евро от листната преди три години на фондовата борса в Дъблин облигационна емисия за 200 млн. евро, от която към моменат са записани 80 млн. евро, но останалият финансов ресурс е налице, обясни той.

Васил Стефанов обясни, че за осигуряване на финансирането на сделката с ЧЕЗ няма да се залагат застрахователни активи, каквито публикации имаше в последните дни. По закон няма как да се ползва за обезпечение и електроразпределителната мрежа, уточни Христов.

Освобождаване от автомобилния бизнес

В същото време "Еврохолд“ смята да се освободи от част от сегашните си активи. Холдингът, който притежава и фирма за продажба на автомобили и лизингова компания, смята да се раздели с тях, заради преструктурирането на автомобилния бизнес в световен мащаб. Вече се преговаря с потенциални купувачи на автомобилния бизнес, каза Христов.  Амбициите на холдинга са обаче да се разраства в сферата на управлението на активи и дори се оглежда за други енергийни дружества в региона на Балканите.

Възможно е дори те да са отново на ЧЕЗ, която обяви, че се смята да се раздели с активите си в Румъния и Турция, за да финансира ядрения си бизнес в Чехия и електроразпределителната мрежа, стана ясно от думите на надзорния шеф на "Еврохолд“.  Христов отбеляза, че точно чрез сключване на вторични сделки с партньори, от които вече са придобивали дружества в чужбина, се разраства застрахователния бизнес на групата. Той увери, че холдингът му, чиито активи с придобиването на бизнеса на ЧЕЗ в България ще станат за 3 млрд. лв., има финансовата мощ да се развива в областта на енергетиката.

"Имаме добро име сред финансовите среди извън България и не ни се налага да се молим за финансиране“, отбеляза Христов. Той увери, че след приключването на сделката "Еврохолд“ ще отправи предложение за обратно изкупуване на акциите на малките акционери в електроразпределителното и електроснадбителното дружество, по 33 на сто от които са листнати на Българската фондова борса. От думите му стана ясно, че купувачът на ЧЕЗ оценява двата основни енергийни актива на близо 450 млн. евро и планира за три години да вдигне капитализацията им на 550 млн. евро.

Дружествата на ЧЕЗ ще останат на борсата

"Дори и да придобием над 90 процента от тези дружества, няма да ги свалим от борсата, защото смятаме, че този пазар трябва да се съживи и развие“, каза Христов. Той дори има планове с придобиването на ЧЕЗ и вдигането на капитализацията на холдинга той да бъде качен и на по-големи борси от досегашните, където се продават акциите му – София, Варшава и Дъблин. "Можем дори да се листнем на Лондонската борса и там да привличаме допълнителен капитал за развитието на бизнеса ни“, заяви шефът на надзора на "Еврохолд“.

Той няма притеснения за бъдещето на придобивания енергиен бизнес, защото дружествата на ЧЕЗ са на печалба, а отбелязаният през 2018 г. неин спад той определи като еднократен ефект, а и "ЧЕЗ са си прочистили финансите“. Не е загрижен и от това, че енергийният регулатор от години задържа ръста на цените на тока за бита под необходимото ниво за осигуряване на средства за поддържане на мрежата в Западна България. Христов определи тази досегашна позиция на ЧЕЗ като "игра с регулатора“. Той обяви, че целта на холдинга не е да вдига цените на тока, може да си върне голямата инвестиция чрез увеличаването на стойността на активите.

Не се залага на високи цени на тока, а на оптимизация

Кирил Бошов коментира, че с изпълнението на сега одобрената от КЕВР инвестиционна програма на ЧЕЗ и вероятно нейно преизпълнение ще се намалят допълнително техническите загуби при преноса и разпределението на електоренергията. "Спадът на техническите загуби при преноса с 1 процента има много по-голям финансов ефект за компанията от 2 процента ръст на цената на тока“, заяви Бошов. Той обясни, че мрежата на ЧЕЗ е в добро състояние и е направено много за нея, а известното изоставане в подмяната на електромерите с "умни“ такива ще бъде наваксано.

Христов припомни обявеното от холдинга намерение да бъде съставен консултативен съвет за управлението на енергийния бизнес. Като първи негов член бе представен Гари Левсли, който бе изпълнителен директор на американската компания "КонтурГлобал“ у нас. Тя е мажоритарен акционер в ТЕЦ "Марица Изток 3“ и Левсли има сериозен опит не само в българския енергиен бизнес, но и на световно ниво.  Скоро към този консултативен съвет ще се присъедини и Георги Миков, който бе шеф на електрорезпределителното дружество в София преди приватизацията му от ЧЕЗ през 2004 г. Той остана да работи в тази компания и след това, а в първия кабинет на ГЕРБ през 2009 г. оглави и държавната "Националан електрическа компания“, но за кратко, тъй като визията му се размина с тази на управляващите.

В този съвет ще влязат и други чужди и български енергийни експерти, а след това той ще се трансформира в надзорен съвет на бъдещото дъщерно дружество на "Еврохолд“, което реално ще получи от ЧЕЗ акциите в българските ѝ фирми.

"С Цветанов се познаваме покрай леката атлетика, но сме само на "здравей"

"Не съм Гинка. "Еврохолд“ не е Гинка“, заяви Христов по повод публикациите с такива заглавия в контролираните от депутата от ДПС Делян Пеевски издания. Той допълни, че не смята да се обяснява за сделката в парламента, каквито искания вече бяха отправени от депутати. На изслушване в парламента миналата година бе поканена Върбакова, но Христов каза, че не смята да си причинява това и който има въпроси към него може да го потърси директно, за да получи отговори.

"Започнат ли държавниците да се съобразяват с жълтите медии, тежко ни и горко“, каза още съакционерът в "Еврохолд“, според когото е крайно време обществото да вземе мерки срещу фалшивите новини.

Като такива той определи и твърденията, тиражирани от приключващия мандата си евродепутат Николай Бареков, че зад сделката на "Еврохолд“ с ЧЕЗ стои доскорошната дясна ръка на премиера Бойко Борисов Цветан Цветанов.

Христов, който уточни, че е маратонец и майстор на спорта, каза, че се познава с бившия вътрешен министър от времето, когато е тренирал лека атлетика и спортисти, сред които и студенти от ВИФ, където е учил Цветанов, се събирали да тичат. "Тогава не сме общували много. Когато стана известен сме се виждали покрай участието ми в ръководството на Федерацията по лека атлетика. На "здравей – здрасти“ сме. Много по-близък съм с министъра на спорта Красен Кралев, който дори навремето ме е надбягвал, за разлика от Цветанов“, каза Асен Христов. Той допълни, че познава и председателя на парламента Цвета Караянчева, която е била служител на "Еврохолд“ навремето, но това не означава, че тя е негов човек.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес