"Еврохолд" взема бизнеса на ЧЕЗ у нас през холандско дружество

КЗК започна да оценява влиянието на сделката, за да каже дали я разрешава

"Еврохолд" взема бизнеса на ЧЕЗ у нас през холандско дружество

"Еврохолд" смята да придобие компаниите на чешката ЧЕЗ в България чрез създадено в Холандия дружество, защото такова било изискването на двама от кредиторите на сделката за 335 млн. евро. Това съобщи купувачът на 67 на сто от мрежовия оператор и доставчика на ток в Западна България и още пет други дружества на ЧЕЗ в четвъртък. В същото време от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) информираха, че е започнало производството по концентрацията на бизнеса на ЧЕЗ у нас под шапката на новото холандско дъщерно дружество на "Еврохолд".

Сделката между ЧЕЗ и "Еврохолд" бе подписана на 20 юни 2019 г., а в началото на август от купувача заявиха, че са подали документи в КЗК за одобряването ѝ. Сега два месеца по-късно антимонополният орган обявява, че започва производство по случая.

От съобщенията на КЗК и "Еврохолд" става ясно, че се предвижда седемте дружества на ЧЕЗ да влязат в новосформираното и базирано в Холандия дружество"Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани" (Eastern European Electric Company B.V.). То е 100% собственост на "Еврохолд България" АД и е специално създадено за целите на сделката с ЧЕЗ Груп.

Намерението на купувача да създаде специално отделно дружество за енергийния му бизнес бяха обявени от ръководството на "Еврохолд" малко след подписването на сделката. Не беше казано, че шапката няма да е българска компания. Сега от холдинга обясняват, че решението то да се регистрира в Холандия е наложено от изискванията на двете глобални инвестиционни банки, които ще финансират придобиването.

Това са германската "Дойче банк“ и японската "Номура“, които ще отпуснат общо 300 млн. евро синдикиран кредит за плащането към ЧЕЗ.  Остатъкът до договорената сума се очаква да се набави чрез увеличение на капитала на "Еврохолд" на Българската фондова борса, но проспектът за записването на нови акции за 80 млн. евро още не е одобрен от Комисията за финансов надзор.

"Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпъни" ще оперира като подхолдинг на "Еврохолд" и ще концентрира дейността на всички дружества на ЧЕЗ Груп в България след получаване на необходимото одобрение от регулаторните органи и финализирането на транзакцията.

От "Еврохолд", която се занимава със застрахователен и автомобилен бизнес, както и за лизинг, преди време обявиха,че очакват одобрение на сделката до края на годината.

След произнасянето на КЗК обаче, мнение по концентрацията трябва да изкаже и Комисията за енергийно и водно регулиране. Тя трябва да оцени ефекта от сливането върху енергийния пазар, но към момента не е обявявано да са готови критериите , по които ще се прави оценката на подобни сделки.

Най-важните активи на ЧЕЗ в България са електроразпределителното и електроснабдителното дружество, в които чешката компания държи 67 на сто. Останалите дялове са листнати на борсата и техни собственици са пенсионни и инвестиционни фондове. Част от енергийната група са лицензираният търговец на електроенергия "ЧЕЗ Трейд България" ЕАД и компанията за IT услуги "ЧЕЗ ИКТ България" ЕАД. Фотоволтаичният парк "Фри Енерджи Проджект Орешец" и дружеството за производство на електричество от биомаса "Бара Груп" са все още проекти и от "Еврохолд" дадоха знак, че може да се разделят в последствие с тези активи. Дружеството "ЧЕЗ България" ЕАД в момента координира и управлява дейността на всички дружества на групата в страната и, доколкото неговата роля вече ще се изпълнява от холандското дружество, съдбата му остава неясна след приключването на сделката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес