Евроикономиката е слаба само на думи, реално изпреварва САЩ

Поредица от позитивни данни показват стабилно представяне на зоната на единната валута

Евроикономиката е слаба само на думи, реално изпреварва САЩ

Плановете на президента Доналд Тръмп да вдигне растежа в САЩ са обект на засилено внимание от страна на световната публика, но реално икономиката на еврозоната е тази, която в последно време надминава очакванията.

Показателите за бизнес климата, растежа и безработицата в зоната на единната валута донесоха позитивни изненади в началото на годината, а доверието на бизнес лидерите изглежда устойчиво въпреки намерението на Великобритания да напусне ЕС.

Икономиката на еврозоната отбелязва 14 поредни тримесечия на растеж, процентът на безработицата падна до едноцифрени нива, а бизнес климатът достигна най-високите си стойности за последните шест години.

Тези числа са в контраст с честите описания на икономиката на еврозоната като тънеща в застой и вечно представяща се под потенциала си.

"Определено продължавам да се изумявам от изкривения негативизъм по отношение на Европа", коментира Ерик Нилсен, главен икономист на "УниКредит". Той твърди, че подобни възгледи са "базирани предимно на повърхностен поглед върху данните или, може би - на "алтернативни факти".

Всъщност, разкриването на работни места в еврозоната се ускори до 9-годишен рекорд през януари, докато ръстът на производителността поддържа най-високата си стойност за последните 5 години и половина.

Индексът, който измерва доверието на мениджърите в еврозоната, е твърдо на позитивна територия – 54.4, като това е 43-и месец на растеж.

Въпреки сериозните тревоги за италианските банки и финансовата криза в Гърция, растежът в еврозоната през четвъртото тримесечие на 2016 г. беше 0.5%, т. е. по-висок от този в САЩ. За 2016 г. като цяло ръстът на икономиката в еврозоната задмина този в САЩ с ниво съответно от 1.7% спрямо 1.6%.

Анализаторите имат относителен консенсус за причините за сравнително стабилното икономическо представяне на еврозоната: измина близо десетилетие от финансовата криза; безработицата не е твърде висока; гласуването във Великобритания за напускане на ЕС не се оказа шокът, от който мнозина се страхуваха. В допълнение, свръхразхлабената парична политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) най-накрая заработи, насърчавайки домакинствата и компаниите да заемат средства и да харчат. Вътрешното търсене напомпа голяма част от растежа в последно време.

И докато шефът на "Националния търговски съвет" на Доналд Тръмп Петер Наваро обвини Германия, че "продължава да експлоатира другите държави в ЕС", нивата на растеж се подобриха навсякъде в зоната на еднната валута, с едно важно изключение – Италия. Икономиката на Испания нарасна с 3.2% през 2016 г., а ръстът във Франция се подобри бързо след свиване през второто тримесечие на 2016 г.

"Фокус Економикс" - компания, която сравнява икономически прогнози, отбелязва, че най-големите ревизии в посока увеличение на прогнозите за растеж през 2017 г. са именно в Европа. Дори и за 2018 г., когато стимулите на Тръмп чрез намаляване на данъците и увеличаване на разходите за инфраструктура се очаква да дадат най-силен ефект, очакванията са ръстът в еврозоната да бъде равен на този в САЩ.

Някои икономисти са убедени, че Европа страда повече от песимистичния наратив за представянето си в сравнение със САЩ, отколкото от истински проблеми.

Ерик Нилсен от "УниКредит" отбелязва, че за последното десетилетие ръстът на БВП на глава от населението в еврозоната е средно 1.9%, което не е толкова сериозна разлика, отнесено към 2.4% в САЩ. Според него по-голямата част от това увеличение би трябвало да е почувствано от обикновените домакинства в Европа, защото там неравенството все още не се увеличава толкова бързо, колкото в САЩ.

Въпреки всичко, предвид фрагментираните финансови пазари и големите проблеми в някои от периферните държави – слабият банков сектор и високият публичен дълг в Италия и Португалия, има причини за съмнение дали скорошният растеж в Европа е устойчив.

Някои икономисти твърдят, че ръстът на кредитирането частично помпа подобрението в Европа. Официалните власти също са предпазливи и не искат да подчертават подобрените перспективи от страх, че това ще увеличи напрежението, особено в Германия, за по-строга парична политика.

Много е вероятно ЕЦБ да продължи да подкрепя ръста на инфлацията и намаляването на безработицата – в контраст със САЩ, където Федералният резерв дава знак, че ще продължи бавно да върви към повишаване на лихвите.

Ако двете централни банки продължават да вървят по подобни отклоняващи се пътища и при стремежа на ЕЦБ да поддържа оживлението в европейската икономика, Европа вече няма да може още дълго да пази в тишина своето изненадващо силно представяне.

Споделяне

Още от Бизнес