"Евроинс" купува 49% от руски застраховател за 3.6 млн. евро

"Евроинс" купува 49% от руски застраховател за 3.6 млн. евро

Чрез увеличение на капитала "Евроинс Иншурънс Груп" (ЕИГ) ще придобие 49% от руския застраховател "Евроинс" за 3.6 млн. евро. Това съобщиха от ЕИГ, която е част от "Еврохолд България".

Сделката е била подписана на 16 ноември и се очаква да бъде финализирана след одобрение от регулаторните органи.

Руският застраховател "Евроинс" е специализиран в сегмента на общото застраховане и развива дейност в страната от 2003 г., предлагайки повече от 50 продукта. През 2016 г. руската компания е реализирала 21 млн. евро премиен приход, което е 40% ръст на годишна база.

С придобиването на руското дружество "Евроинс Иншурънс Груп" ще разшири дейността си в Източна Европа и ще затвърди позицията си на водеща застрахователна група в региона, се казва в съобщението.

Новата придобивка е в унисон със стратегията на компанията за разрастване в страните от бившия Съветски съюз, които имат значителен потенциал за растеж предвид ниското проникване на застрахователни продукти и тенденцията за последваща консолидация на пазара там, е посочено в съобщението.

Към момента "Евроинс Иншурънс Груп" развива дейност в 8 страни, в които обслужва над 2.5 млн. клиенти. Компанията предоставя услугите си в България, Румъния, Македония, Украйна и Гърция. Има нишови операции в Италия, Испания и Полша.

В България, Румъния, Македония и Украйна компанията има дъщерни дружества, като "Евроинс Румъния" е сред трите най-големи в сектора на общото застраховане.

След придобиването на руската компания годишните приходи от застрахователни премии на ЕИГ ще надхвърлят 400 млн. евро, а групата ще бъде представена на пазари с население от над 200 млн. души.

През последните години "Евроинс Иншурънс Груп" придоби застрахователния бизнес на германската Talanx International в България и Украйна – съответно "ХДИ Застраховане" и HDI Strakhuvannya, на холандската Achmea в България - "Интерамерикан", на QBE в България и Румъния, както и застрахователния портфейл на АТЕ Иншурънс, румънското дъщерно дружество на гръцката Пиреос Банк.

"С придобиването на руската ООО РСО "Евроинс" застрахователната ни група разширява присъствието си в Източна Европа и затвърждава водещите си позиции в региона", коментира Асен Христов, председател на надзорния съвет на "Еврохолд България".

Той допълва, че "прогнозите за руската икономика са благоприятни и очакванията са страната да реализира растеж през следващата година, с което окончателно да излезе от рецесията, в която се намираше през последните две години".

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?