Евроизборите в Румъния се отлагат за есента

Румънското правителство реши да отложи за есента изборите за Европейски парламент (ЕП), които трябваше да се проведат на 13 май.        Причина за това е продължаващото политическо напрежение в страната, което би хвърлило сянка върху евроизборите, заяви премиерът Калин Попеску Таричану, чиято Националнолиберална партия внесе предложението за отлагане на вота. Партньорите им от Демократическата партия се обявиха против. Демократичният съюз на унгарците се съгласи с отлагането.

Според наблюдатели, липсата на съгласие може да доведе до разпадне на коалицията и Румъния да остане с правителство без парламентарно мнозинство.

Говорител на кабинета в Букурещ съобщи, че новата дата на изборите ще бъде определена по-късно с решение на правителството и след консултации с парламентарно представените партии.

На извънредното си заседание в понеделник правителството прие нормативен акт, в който се предвижда одобрените разходи за организацията на вота да бъдат запазени.

През месец май може да бъдат свикани два референдума - единият е иницииран от президента, който иска да въведе мажоритарна избирателна система, а вторият е по инициатива на опозиционната Социалдемократическа партия, която цели отстраняването от поста на президента Траян Бъсеску.

Румъния, която стана член на ЕС на 1 януари заедно с България, трябва да произведе избори за 35-мата си представители в ЕП до 31 декември т.г.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?