“Евроком“ и “Кейбълтел“ се сливат като шведска собственост

Шведският инвестиционен фонд EQT V (EQT) става собственик на 100 процента от кабелния оператор “Евроком“ и 70 на сто от капитала на “КейбълТел“, съобщи пред журналисти в четвъртък Пьотр Чапски, съдружник в EQT Partners, която притежава фонда.

Придобиването на контрол от страна на фонда, специализиран в инвестиции в Северна Европа и регистриран на остров Гърнси в Ламанша, върху "Евроком кабел мениджмънт България" ЕООД бе одобрено от Комисията за защита на конкуренцията през юли 2009 г.

Сделката е на стойност 210 млн. евро като от тях 120 млн. евро е цената на придобиване, а 90 млн. са бъдещите инвестиции на фонда.

Двата кабелни оператора засега ще работят паралелно и със старите си търговски си марки, но през 2010 година ще бъдат слети във фирма с ново име, каза Ищван Полони, главен изпълнителен директор на Евроком и Кейбълтел. В сделката е включено и поделението на Кейбълтел в Македония, уточни Полони.

Рон Финли, собственик в Кейбълтел, ще запази миноритарен дял от 30 процента, които ще прехвърли в новосъздадената компания и ще инвестира допълнителен капитал.

Новата компания планира инвестиции в кабелната мрежа, както и в нови продукти за цифрова телевизия, широколентов Интернет и телефония. Ще предлагаме в България най-нови услуги, които сега има само в САЩ и в Европа, каза Полони. Новите собственици на кабелните оператори очакват приходите на новата кампания да са около 70 млн. евро годишно.

Споделяне
Още от Бизнес

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?