“Евроком“ и “Кейбълтел“ се сливат като шведска собственост

Шведският инвестиционен фонд EQT V (EQT) става собственик на 100 процента от кабелния оператор “Евроком“ и 70 на сто от капитала на “КейбълТел“, съобщи пред журналисти в четвъртък Пьотр Чапски, съдружник в EQT Partners, която притежава фонда.

Придобиването на контрол от страна на фонда, специализиран в инвестиции в Северна Европа и регистриран на остров Гърнси в Ламанша, върху "Евроком кабел мениджмънт България" ЕООД бе одобрено от Комисията за защита на конкуренцията през юли 2009 г.

Сделката е на стойност 210 млн. евро като от тях 120 млн. евро е цената на придобиване, а 90 млн. са бъдещите инвестиции на фонда.

Двата кабелни оператора засега ще работят паралелно и със старите си търговски си марки, но през 2010 година ще бъдат слети във фирма с ново име, каза Ищван Полони, главен изпълнителен директор на Евроком и Кейбълтел. В сделката е включено и поделението на Кейбълтел в Македония, уточни Полони.

Рон Финли, собственик в Кейбълтел, ще запази миноритарен дял от 30 процента, които ще прехвърли в новосъздадената компания и ще инвестира допълнителен капитал.

Новата компания планира инвестиции в кабелната мрежа, както и в нови продукти за цифрова телевизия, широколентов Интернет и телефония. Ще предлагаме в България най-нови услуги, които сега има само в САЩ и в Европа, каза Полони. Новите собственици на кабелните оператори очакват приходите на новата кампания да са около 70 млн. евро годишно.

Споделяне

Още от Бизнес